La colțu' străzii

Astăzi Guvernul a muncit… ca de obicei, în secret

3 comentarii

Astăzi a fost şedinţă de Guvern. Ştiaţi că minutele şi procesele verbale ale şedinţelor de Guvern sunt secrete? Nu e vorba doar de subiectele care ţin de siguranţa naţională, ci de orice lucru cât de mic. E o decizie expres în acest sens luată de Guvernul Tăriceanu după ce nişte ziarişti au obţinut contrariul în instanţă. Guvernul Boc o menţine şi se foloseşte fără scrupule de ea.

Poate veţi spune că e normal, ce ne interesează pe noi. Uite că ne interesează, pentru că în umbră se fură. Pardon, nu zicem fură, că n-avem dovezi: în umbră se întâmplă unele lucruri. Hai să ne uităm împreună ce mai decide Guvernul în secret:

La punctul 1 pe ordinea de zi, PROIECT DE HOTĂRÂRE privind completarea anexei la HG nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate. Pe scurt, medicamentele compensate, o uriaşă afacere cu bani publici pentru una dintre cele mai mari şi mai controversate industrii din lume, cea farmaceutică. Vom citi lista în Monitorul Oficial. Cum a analizat Guvernul e secret.

La punctul 5, ne apropiem de distracţia favorită a unor Năstase şi Ţiriac, vânătoarea: PROIECT DE HOTĂRÂRE privind metodologia de utilizare de către Regia Naţională a Pădurilor-Romsilva a terenurilor forestiere proprietate publică a statului pe care le administrează pentru înfiinţarea şi funcţionarea complexurilor de vânătoare şi a crescătoriilor de vânat. Probabil mici amendamente la câte animale mai omorăm pentru amuzament. Oare ecologiştii ştiu?

Mai jos, la punctele 7 şi 8, Ministerul Agriculturii e tot mai activ. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind modificarea caracteristicilor unor imobile aflate în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, respectiv PROIECT DE HOTĂRÂRE privind trecerea din domeniul public al statului în domeniul privat al statului a unor construcţii aflate în administrarea Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale-Institutul de Stat pentru Testarea şi Înregistrarea Soiurilor. Astfel de acţiuni sunt în general primul pas către afaceri imobiliare de succes. Oare la punctul 8 o fi vorba de aeroportul din Braşov? De urmărit.

La punctul 13, o chestiune mic, dar importantă: PROIECT DE HOTĂRÂRE pentru aprobarea Regulamentului privind procedurile, la nivelul Guvernului, pentru elaborarea, avizarea şi prezentarea proiectelor de documente de politici publice, a proiectelor de acte normative, precum şi a altor documente, în vederea adoptării/aprobării. Aceste proceduri, pe care oricum nimeni nu le respectă, sunt cele care încearcă să pună oarece raţiune în actele administraţiei. Sunt cele care impun analize, studii de impact, un traseu logic al unei propuneri până ajunge pe masa Guvernului. Cum spuneam, ministerele le ignoră fără jenă; probabil au văzut că sunt nişte oengişti tot mai atenţi şi s-au gândit să se acopere, mai ştii?

La punctul 23, exemplu clasic de viitor tun imobiliar: PROIECT DE HOTĂRÂRE privind schimbarea destinaţiei unui imobil. Sec, fără explicaţii, nu ştim ce imobil, ce structură guvernamentală se ocupă, ce se schimbă. Desigur, vom vedea în Monitorul Oficial, când lucrurile vor fi deja istorie.

Lista prezentată de Guvern înaintea şedinţei este una selectivă, nu completă. La fel se întâmplă cu informaţiile de presă de după, tot selectiv sunt prezentate.

Premierul ne mai spune din când în când ce se mai vorbeşte înăuntru, pe lângă cele 20+ acte aflata oficial în discuţie: spre exemplu, descentralizare. După cum spuneam acum câteva zile, descentralizarea e aproape gatea Guvernul a stabilit că poliţia, spitalele, şcolile, bazele sportive trec la autorităţile locale. Urmează transporturi şi cultură, aproape gata. Aţi sesizat ce lipseşte? Da, banii. Nicio vorbă despre descentralizarea fiscală. Să se spele pe cap autorităţile locale cu serviciile publice, că e criză şi Pogea habar n-are de unde să mai scoată bani.

Mă întreb, oare vreun ministru a întrebat în şedinţa de guvern: domnule, stai aşa, dar au ăştia bani să gestioneze totul? Şi-a pus problema Ministrul Educaţiei cum stă treaba cu liceele comasate (unităţi de învăţământ mamut, care deşi se află administrativ într-o comună deservesc o regiune întinsă, asigură educaţia pentru cetăţenii din mai multe localităţi), cum contribuie la gestionare toate consiliile locale deservite? A zis ceva Ministrul Sănătăţii despre Spitalele Orăşăneşti din oraşe mici şi mijlocii, oraşe aflate la limita falimentului, ce se va întâmpla cu bolnavii de aici când nu vor mai fi bani de consumabile şi salarii? Întrebările pot continua, minister cu minister, dar răspunsurile nu le vom afla, pentru că totul e secret.

Ne aflăm în faţa unui Guvern care deşi are o susţinere parlamentară fără precedent (excludem perioada FSN) face tot timpul lucrurile în secret, fără dezbatere, fără consultare. E de departe cea mai mare dezamăgire a acestui ciclu electoral.

3 gânduri despre „Astăzi Guvernul a muncit… ca de obicei, în secret

  1. Pingback: Achiziţii publice. Cine riscă 2% din valoarea unui pod? « La colţu’ străzii

  2. Pingback: Curat transparenţă, coane Guvernule! « La colţu' străzii

  3. Pingback: O bilă albă pentru Ponta: agenda ședințelor de guvern | La colţu' străzii

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.