La colțu' străzii

Cine stă acasă la europarlamentare?

17 comentarii

Nu, nu mă refer la candidaţii care vor pierde, ci la cetăţenii ce nu-şi vor exercita dreptul la vot. Am învăţat deja că nu contează doar câţi simpatizanţi are partidul, ci mai ales câţi reuşeşte să scoată din casă în ziua votului. Să începem cu un tabel în care am adunat cifrele privind intenţia de vot din cele trei sondaje recente – BCS, CCSB, CURS. Am trecut în tabel procente din cei care au o opinie. Întrebarea este cea despre votul la alegerile pentru PE.

Sondaje aprilie 2009


Să fac şi câteva precizări. Nu e deloc corect metodologic să comparăm datele din cele trei sondaje, pentru că fiecare e făcut altfel. BCS şi CURS au chestionare faţă în faţă, CCSB la telefon. BCS a inovat cu întrebarea la care adaugă şi pricipalii candidaţi. CCSB ne dă nişte rezultate calculate după o formulă originală turambariană funcţie de prezenţa probabilă la vot – cel puţin aşa cred, că nu rezultă clar din prezentare (destul de neglijentă prezentarea CCSB de data asta, nici la încredere nu se înţelege exact ce-i cu numerele trecute pe grafic). Chestionarele sunt de lungimi diferite şi întrebările vin în contexte diferite – spre exemplu la BCS întrebările creează un context net defavorabil guvernului. Nu ştim nimic despre cadrele de eşantionare la CCSB,  iar la CURS avem exemplul tipic de sondaj dat şmechereşte „pe surse”, cu zero informaţii metodologice. Nu în ultimul rând, nu pun la îndoială că sondajele sunt făcute în teren. Mai bine, mai prost, nu pot să ştiu, dar chiar cred că nişte operatori au aplicat chestionar pe teren sau la telefon şi au primit răspunsurile agregate în cifrele de mai sus.

Dincolo de diferenţe, datele ne arată un peisaj politic în care PSD (cu parazitul PC agăţat de el) şi PDL sunt simpatizate fiecare de câte o treime din oamenii cât de cât interesaţi de politică, PNL e favoritul a mai ceva mai puţin de o cincime din aceiaşi oameni, PRM (cu Becali alături) iţeşte capul pe la 7 procente, UDMR păstrează voturile etnicilor maghiari, iar EBA are o vioaie grupare de admiratori ce ar vota-o în unele circumstanţe, cam 4% din electorat (la CCSB zic în continuare că e efectul metodologiei alese). Restul nu prea contează.

Lucrul cel mai important de observat pentru un analist de ocazie este că mulţimea celor cât de cât interesaţi de politică are vreo 60% din populaţie. Realist, va fi bine dacă se vor prezenta la vot 30%, adică jumătate dintre cei ce au o opinie. Întrebarea logică e una singură: ai cui simpatizanţi stau acasă la europarlamentare? Dacă ştim să răspundem la această întrebare, aflăm pierzătorii.

Eu încerc câteva ipoteze speculatorii, ca analiştii la televizor.

1. Vor sta acasă mulţi dintre cei ai căror preferinţe sunt puternic volatile şi se lasă lesne influenţaţi de „scandalul momentului”, fie că acesta se numeşte Ebaism, Freegigism, Dudaism sau alte -isme. Aceştia sunt şi suficient de deziluzionaţi de oferta politică încât să nu-şi bată capul. EBA şi PRM+Freegigi sunt focuri de paie, e posibil ca în cele patruzeci de zile rămase până la alegeri să se stingă, mai ales dacă se aprind alte fumigene. Pe EBA nu o văd prea bine, dar PRM, dacă-l păstrează pe Gigi, are o şansă bună să treacă pragul electoral pe fond de criză economică (ceea ce deschide o discuţie interesantă: oare cei doi bufoni vor mai candida la Preşedinţie sau vor considera că nu merită să bage banii dacă n-au un partid de tras după ei?). Dacă Vadim şi Gigi se despart şi încep să să porcăiască sunt pierduţi amândoi.

2. Ştim din experienţă (europarlamentare 2007, naţionale 2008) că PDL are o mare problemă de mobilizare. Are mulţi simpatizanţi pasivi (bandwagon?) care nu se dau în vânt după ieşit din casă duminica să voteze. Democrat-liberalii nu sunt deloc avantajaţi de plasarea alegerilor înaintea unei zile de luni libere (dar despre asta la punctul 3). Pe de altă parte, guvernarea ineficientă a făcut deja ca PDL să piardă destui votanţi, e posibil să fie oricum dintre cei care ar fi rămas acasă.

3. Ziua liberă de Rusalii, în lunea de după alegeri, vara, va face probleme PDL, care are printre simpatizanţi un nucleu important de oameni activi, din cei ce ar pleca într-o minivacanţă. S-ar putea însă ca şi PNL să aibă surprize, că tocmai oamenii ăştia sunt cei atinşi la buzunar de forfetarul lui Pogea şi mai ales de decizia de a nu mai se poate deduce cheltuielile cu autovehicolele. Natural, ei s-ar duce către opoziţia liberală, lucru ce ar revigora PNL şi poate chiar pe Antonescu. Dar dacă ei sunt în vacanţă şi Antonescu e dispărut din peisaj, tot degeaba.

4. Se pare că oricâte prostii ar spune Tokes (şi spune! aţi auzit-o pe-aia cu planul de aducere a moldovenilor în Harcov?), UDMR păstrează voturile maghiarilor. Cum aceştia sunt disciplinaţi, poate fi un avantaj important la alegeri.

5. Tot din experienţă, ştim că PSD are cel mai bun aparat de partid şi se pricepe cel mai bine la pomeni electorale. Acestea din urmă, pomenilor, vor fi un element extrem de important în condiţii de prezenţă scăzută la vot. Să vedem însă dacă partidele vor considera că miza e suficient de mare încât să bage bani mulţi. Problemele PSD sunt că se asociază cu guvernarea proastă şi că în continuare e un partid dezbinat, ceea ce nu place poporului doritor de ordine. Dar trăgând linie, nu-i exclus să-i depăşească uşurel pe democrt-liberali, pe ultima turnantă.

Nu trag linie să adun. Am zis că sunt doar ipoteze.

17 gânduri despre „Cine stă acasă la europarlamentare?

 1. Daca incerc eu sa trag linie, atunci imi iese:

  PSD: 11
  PDL: 10
  PNL: 6
  UDMR: 3
  PRM: 2
  EBA: 1
  Total: 33

  E doar un pronostic 😉

 2. Se face asa: Se ia toata populatia, se dau la o parte cei aprox. 15% din pop 18+ care au plecat in tara de la ultimul recensamant (2.5 mil din cei 17 mil 18+ – ma iau dupa date INSSE, nu dupa pocnitorile de cifre de la BEC). Avem ipoteza ca cei care sunt afara sunt neglijabili la efortul de vot, din motive preponderent logistice, dar si de detasare emotionala.

  Buuuun.

  Pe urma cei care sunt in tara ii cautam la vorbe: esti interesat de alegeri? Raman doar cei care zic destul de si foarte interesat. Pe urma ii intrebam Cat de sigur esti ca mergi la vot? Raman doar cei care zic Sigur da. Pe urma, o ultima intrebare de ajustare minora (e drept, asta nu am trecut’o in explicatia din grafic) Ce faci matale de obicei duminica? si ii mai excludem pe cei care zic ca nu sunt in localitate (sunt putini, sub 10%).

  Si uite asa rezulta TOT_POP*85% ==> interes intersectat cu sigur participa intersectat cu e in localitate (sa aiba unde vota). Si rezulta 31%.

  Tu cum crezi, Ovidiu: vor veni 60%, precum spune prestigioasa concurenta, sau 31%?

  Cadrul de esantionare: nu e chiar cel de la Sandu citire, pe arii culturale, ca asta se preteaza mai bine in teren si pe esantioane mai mari (1500+). E intersectie marime localitate (5 categorii) cu regiune istorica (7 categorii). Pe urma, avand telefoane la dispozitie, scuturi bine aleator lista si uite frumusete de selectie aleatorie simpla in interiorul structurii. Pe urma cine urmeaza sa isi serbeze ziua de nastere.

  O ultima precizare: altii nu prea mai au cum sa mai fie, pt ca s’a terminat de depus listele. Altii mai sunt doar PNT-CD si Pavel Abraham. Care sa moara pisica sufocata de entuziasm daca au cum sa obtina impreuna 7% din sufragiile aprigului popor roman, dupa cum spune onorata concurentza.

  :p

 3. Eu cred că vor veni vreo 25%, hai 27,3% 😛

  Ce nu înţeleg eu din metoda asta a ta: intenţia de vot, cifrele de la întrebarea fermecată, din ce calculezi procentele alea? Cui pui întrebarea? Doar celor ce sunt interesaţi şi sunt de obicei duminica pe-acasă? Adică, e vreo legătură între intenţia de vot şi estimare participării la vot, sau sunt două exerciţii intelectuale diferite?

  Treaba cu alţii am observat-o şi eu. La BCS e clar, sunt voturi de la PNG, pentru că, ghinion, au făcut chestionarul înainte să se unească Vadim cu Gigi. Dar la CURS, cine-or fi alţii nu ştim.

 4. Turambarre transparenta tati.Eu unul merg pe manuta ta chiar daca banu va curge pentru o cauza mai buna.Las ca mai citesc si printre randuri.De remarcat voiosia plenara cu care e scuturat la news sondajul ROFL CURS.Nu mai sunteti valabile pentru stirile A3?

 5. @ Ovidiu: Intrebarea o punem la toata lumea, indiferent daca intra in criterii sau nu. Cifrele insa le raportam din cei care corespund criteriilor.

  Analiza comparativa dintre structura votului per total populatie si per cei care consideram ca merg la vot este iluminatorie, interesanta si aducatoare de satisfactii intelectuale 🙂 :p, insa nu o facem publica, pentru ca onoratzii jurnalisti fie se incurca in date, pt ca atat ii duce mintea, fie folosesc ce date le convin lor si pe urma injura cu gura plina institutele de sondare ca manipulam opinia publica. Ne’am invatzat minte: am facut’o de cateva ori, lumea nu a intzeles nimic si atunci comunic un singur grafic, cu o singura serie de date, ca pentru clasa a IIa, secretari de autobaza media. La fel si cu participarea la vot: ne’am luat niste agresiuni comunicational-lichide la inceput, cand rezulta ca e posibil sa participe la vot 70%, chiar 80%, incat ne’am dat seama ca ziaristii si forumijdii fie nu stie, fie nu ii duce capu, fie e rai, fie o combinatie neplacuta dintr’astea. Fie nu stim noi sa esplicam suficient de retoric si convingator si cu freza frumos pieptanata. Ehe: ce vremuri, ce referenduri, ce grafice si ce furii televizate din partea lui Cristo… pardon: lui cristoiu.

  @ Turnofftheglory: sa moara pisica de angoasa daca intzeleg intrebarea. Din cate stiu eu, au intrat pe A3, ca si pe alte televiziuni. Dar s’ar putea ca eu sa nu stiu cum trebuie, dat fiind ca zilele astea am fost plecat din tzara.

 6. @Turambar : personal mizez pe cca 35 spre 40% prezenta , ca mai mobilizeaza Vanghele boboru cu un mic , o bere , ceva … nu de alta , dar trebuie sa le iasa pasenta …
  Daca tot ma intrebi , nu ma duc !
  Oricum , marfa prezentarea …

 7. @stroem: nu e marfă prezentarea, pe mine m-a obişnuit Turambar cu prezentări frumoase, din care înţeleg ce se întâmplă şi sunt pretenţios. Dau acelaşi exemplu: ce reprezintă procentele de la încredere în politicieni şi ce legătură au cu cele de la notorietate?

  @Turambar: adică partea cea mai interesantă nu o faci publică, manipulatorule 😛

  Înţeleg deci că intenţia de vot e raportată ca procente din cei 31% pe care i-ai identificat anterior cu formula originală ca mergând la vot. Ok, pot să nu fiu de acord, da’ măcar m-am luminat.

 8. P.S. Tot Turambar: Văd că eviţi să răspunzi la aluzia din finalul articolului anterior, unde te-am criticat că doar te-ai lăudat 😛

 9. 🙂

  Sa moara pisica sondata in profunzime: nu eu am facut graficele. Eu eram in Spania.

  Intrebarea? 🙂

 10. Tot Ovidiu: nu am prezentat tot sondajul pt ca nu am apucat sa il prelucram (esp. intrebari deschise). Avem si intrebari privind temele zilei: Becali, Duda, Moldova. Undeva sapt asta le vom da si pe astea.

  In privinta acelei analize comparative intre tot populatie si participanti la vot, nu o dau dintr’un simplu motiv: doua serii de date distincte referitoare la comportamentul de vot porneste o avalansa de comentarii inflamat-conspirationale de nu le stingi toata vara: ca facem, ca dregem. Am patit’o de cateva ori, nu o mai fac.

 11. Ziceai tu mai demult că ne dai nişte date să ne jucăm cu ele. Eu am ţinut minte. Şi am făcut o aluzie. Da’ tu nimic 😛

  Da’ tu nu trebuia să fii la televizor de la 16? Sau corespondezi cu mine în direct? Poţi să zici ceva de mine, să-i spun lu’ mama să se uite? 😀

 12. Draga mama lu’ Ovidiu, uitati’va la mustaciosu ala de la televizor ca va face cu mama la ora 17:49

  🙂

 13. Were?

 14. Vezi pe blogul lui Turambar. La televizor nu te uita, că pe Turambar nu-l bagă nimeni în seamă, doar analiştii vorbesc în studio 😀

 15. Ce curve, stii ruygbistul sa fie fun.De ce is magari?O tai la Turambarr.

 16. Astia sunt mai interesati sa’l injure pe marinar decat sa discute sondaje. Therefore… :/

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.