La colțu' străzii

Amuzament cu oameni şi sondaje

Un comentariu

Amuzanţi sunt oamenii care se strâng în jurul unei mese (sau mai multe) la o clacă televizată despre sondaje. Veşnicii analişti şi diverşi politicieni – unii veşnici, alţii mai proaspeţi –  vorbesc cu morgă despre cine câte procente are, explicându-ne doct graficele cu care ne-au fericit sondorii. Singura lor sursă de informare sunt cele câteva cifre de pe grafic – şi nici nu cred că are vreunul priceperea să se uite în spatele lor – dar toţi ştiu sigur – şi diferit între ei – cine de la cine a luat procente, de ce scade Băsescu, cum arată simpatizanţii unuia sau ai altuia şi pot prognoza oricând rezultatul final.

Amuzanţi sunt alţi oameni – sau aceiaşi? – analiştii şi editorialiştii şi publiciştii şi comentatorii care a doua zi – sau chiar din seara cu pricina – se pun vârtos pe scris şi ne explică la fel de doct exact aceleaşi lucruri de mare interes pentru popor, cum se mişcă procentele pe harta politică, ce mai face Băsescu, cine cu cine ce face şi evident propria versiune despre rezultatul final. Inutil de precizat că  şi ei se referă doar la cifrele acelea puţine, de pe un singur grafic, de la o singură întrebare, că restul detaliilor le ştiu ei deja.

Amuzanţi sunt şi anonimii lui Turambar şi ai altora sondori blogosferici, cei care se frământă pe lângă o poză sau un post metafizico-filozofic şi tot la sondaje se întorc, cerând – cerşind? – o fărâmă de grafic, o jumătate de procent şi având şi ei la final răspunsul corect, rezultatul final, versiunea proprie a realităţii.

Amuzanţi mai sunt şi toţi zvonerii şi răspândacii – aşa cum geniul divertisian i-a numit cu mult înainte să invadeze spaţiul media – care ne dau sondaje, inventează sondaje, visează sondaje şi fac sondaje, căci sondajele, oh, sondajele, fac trafic, rating, audienţă, îi fac să se simtă importanţi şi adoraţi, aşa cum poate chiar sunt. Căci important, adorat şi amuzant era şi Vadim pe vremea când avea monopol pe „cele mai sigure sondaje din cele mai sigure surse, CIA adică”.

Amuzanţi sunt toţi cei de mai sus mai ales pentru că îşi încep invariabil discursul cu cele două axiome ale sondajelor. Prima e că sondajele mint, scurt, clar, la obiect. A doua e că sondajele mint cu un scop, adică nu sunt doar proaste, ci contrafăcute atent să spună un mesaj. Adică ştim noi că lui Turambar i-a dictat la telefon rezultatele Felix, că Vântu are nişte negrişori care bagă date la Insmar, că Băsescu între două şpriţuri îi scrie lui Lăzăroiu cifrele pe care le dă a doua zi Stoica la CURS. că Bruno Ştefan completează direct baza de date, nici n-are reţea de operatori ş.a.m.d. Iar după ce enunţă axiomele, îşi freacă bucuroşi mâinile şi încep să comenteze, să interpreteze, ce să mai, să analizeze cifrele alea, cele câteva, de la o singură întrebare, de la un singur grafic.

Amuzanţi sunt şi sondorii care după ce se plâng că sunt făcuţi cu ou şi oţet prin cele două axiome din paragraful anterior, fac uşor cu ochiul şi spun vreo două vorbe de concurenţă. Tot ei, sondorii, ţin telefonul aproape şi deschis, scapă câte o cifră unde trebuie, câte un grafic prin alte locuri, mai spun o vorbă, mai dau o declaraţie, mustăcesc cu bucurie în lumina de-o clipă a reflectoarelor şi se răsucesc mândri în malaxorul analizelor. Au grijă să deseneze frumos graficul, acel grafic, cu acele cifre, câteva puţine, chiar dacă mai mereu uită să explice complet şi metodologia.

Amuzanţi suntem şi noi, eu că scriu articole lungi despre amuzamentul altora şi încă vreo 20 de amici ce binevoiesc să mă citească. Şi pentru ei, dragii de ei, voi fi şi mai amuzant şi voi scrie imediat despre acele cifre, câteva, puţine, de pe un grafic, că oricum mai mult de atât nu am (asta şi pentru că pomenitul Turambar doar s-a lăudat, dar nu a dat).

Un gând despre „Amuzament cu oameni şi sondaje

  1. Pingback: Hrebenciuc - “cel mai bun cititor în sondaje” « La colţu’ străzii

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.