La colțu' străzii

Băsescu vs „Opriţi codurile!”, sau cum prima impresie dă greş

11 comentarii

Atmosferă ostilă la întâlnirea dintre Băsescu şi reprezentanţii coaliţiei Opriţi codurile titrează Mediafax ştirea de de acum câteva ore, despre întâlnirea de la Palatul Cotroceni între Preşedinte şi reprezentanţii organizaţiilor non-guvernamentale. Televiziunile au prezentat în aceeaşi notă primele relatări de la faţa locului şi probabil că aşa va rămâne în istoria de jumătate de zi a subiectului. Declaraţiile echilibrate ale ambelor părţi de la finalul întâlnirii nu vor acoperi, cel mai probabil, prima impresie. Doar că prima impresie e greşită.

Obiceiul de a face astfel de întâlniri cu presa la uşă a jucat feste organizatorilor. Preşedintele a venit nervos şi întâlnirea a început printr-o sincopă de protocol care i-a accentuat nervozitatea. Participanţii s-au ridicat cu întârziere la intrarea Preşedintelui, pentru că organizatorii au omis să ne amintească cum merg lucrurile, că nu suntem toţi duşi pe la palate. Aşa că Băsescu a început tăios şi a durat vreo 1o-15 de minute până s-a liniştit. Discuţia a decurs mult mai calm decât lasă să se vadă ştirile şi la final Băsescu chiar s-a scuzat pentru începutul mai abrupt. Doar că presa a fost de faţă doar la început.

În ceea ce priveşte subiectul, a fost destul de clar că cele două părţi au viziuni diferite. Preşedintele vrea o adoptare rapidă a Codurilor, urmată de eventuale corecturi punctuale. Nu are încredere în dezbaterea parlamentară (pe drept cuvânt, trebuie să recunoaştem, dacă ne amintim cum a ieşit Codul de procedură penală din Parlament în mandatul precedent) şi nu înţelege de ce ar implica poporul în treaba asta (asta e problema cu poporul, e bun să te întorci la el când eşti la ananghie, dar te încurcă atunci când eşti pe val). Şi-a asumat grăbirea procedurii şi nu a fost e acord cu reluarea ei. Dar în acelaşi timp a ascultat argumentele celorlalţi şi a arătat că măcar le-a înţeles, chiar dacă nu este de acord cu ele. Cu siguranţă diferenţa vine în primul rând din viziune. Chiar dacă punctele de vedere au fost diferite, trecând peste primul sfert de oră, mai dificil, întâlnirea a fost cât se poate de civilizată. Păcat că la televizor s-a văzut altceva.

11 gânduri despre „Băsescu vs „Opriţi codurile!”, sau cum prima impresie dă greş

 1. Lipseste ceva din articol: pozitia coalitiei „Opriti Codurile” inainte si dupa intalnire.

  Am inteles pozitia si argumentele Presedintelui, dar cred ca pentru o relatare completa ar fi nevoie si de jumatatea cealalta.

 2. Că bine zici, am uitat să pun link-ul. Poziţia iniţială este cea de pe site. După cum se vede, nu s-a întâlnit cu poziţia Preşedintelui.

  Băsescu a făcut o contra-ofertă, cu două puncte. Primul e să medieze o sesiune de dezbatere (două, trei, şapte zile) între membrii comisiilor speciale din Parlament şi reprezentanţi ai societăţii civile (fără să se limiteze la cei prezenţi la discuţii). Al doilea punct este să aştepte înainte de promulgare numărul maxim de zile (20) în care să primească comentarii la legea ieşită din Parlament. Dacă sunt pertinente, şi le asumă şi retrimite legea în Parlament pentru a se rediscuta articolele respective.

  Nu există încă un răspuns al coaliţiei la această propunere, pentru că e vorba de 26 de organizaţii cu puncte de vedere diferite şi proceduri interne de dezbatere (democraţie, nu?) şi vor urma consultări mâine.

 3. ce’i aia „dezbatere publicã” astãzi?
  tot ca la tinereţea mea cu teveu, ziare şi gazeta de perete unde toţi neaveniţii sã-şi dea cu pãrerea?
  cine i-a oprit pe cei „26” sã se batã, dacã au şcoalã, la guvern şi parlament?
  ce’au cãutat la bãsescu? decalarea datei examenului cã a fost prea cald în sesiune???
  mai multã şi serioasã implicare, tinereţe, dupã care vã puteţi face de cap şi pe la toc şouri! baftã.

 4. in ceea ce priveste „neavenitii,” draga moshu49le, iti sugerez doua site-uri unde poti afla exact nivelul parerilor: http://audieripublice.ro/ si http://www.ce-re.ro/depozite

  in privinta implicarii, pastrand metafora cu examenul, daca ai dreptul sa ti se comunice bibliografia din timp, insa organizatorul n’a facut-o, are sens sa te prezinti la examen?!? noi, pur si simplu, contestam deficientele organizatorice! cand se lucrurile se vor reaseza in normalitate, ne vom prezenta si la examen 🙂

 5. Moshule49, ce faci tu e să nu bagi în seamă realitatea politică. Decizia privind aceste legi este una politică, nu una tehnică. Băsescu este politicianul cu cea mai mare influenţă în acest moment. El este cel ce a impus data de 15 mai şi trage tare să se termine totul până atunci, oricât de bine sau prost ar ieşi. Tot el este cel care are mijloacele să schimbe starea de fapt. Aşa stând lucrurile, e normal să te duci să-l întrebi în ce condiţii s-ar putea răzgândi. Aşa, în treacăt fie spus, cei 26 au fost şi pe la Guvern şi pe la Parlament.

  La întrebarea despre ce înseamnă dezbatere publică îţi dau un link, la o viziune diferită de cea pe care o laşi să se întrevadă. Nu zic că una e mai bună decât alta, moral, sunt doar viziuni diferite.

 6. Deci tot circul a pornit de la faptul ca „descultii” de la oengeuri nu s-au ridicat în momentul în care ilustrul prezident a intrat în sală? Phii, ce obraz. Îngustă frunte.

  Mă bucur, oricum, că, în final, preseditnele a înteles ce voiati voi. Cât despre Coduri, cum crezi că vor arăta ele, Ovidiu? Repede si bune?

 7. multumesc, Ovidiu si Codru Vrabie, pt bibliografie, profan cum mã gãsesc am studiat’o atent si rãmîn la pãrerea cã tot la comisiile Parlamentului tb sã „coboare” cei ce au ceva de spus si nu la „statia Cotroceni”.
  „consultarea publicului larg” îmi repugnã si acum ca în urmã cu 30-35 de ani.

 8. Discutie publica e una si e un fel de preludiu… 😉 si abia dupa se poate vorbi de amendamente etc etc. ONG-rile sugereaza ca nu s-a ajuns la faza de liste si amendamente. E la faza de principii si democratie, la faza de dezbatere si participare. Macar de ochii lumii. Am avut aseara o bucurie (ONG-urile)si o mare dezamagire (T.Basescu)
  In loc sa se bucure ca soc. civila e interesata… Presedintele se supara ca-i deranjat de niste baieti care au inca iluzia ca traiesc intr-o democratie sí au eventual ceva de spus. Se baga ei mucosii in treburile barbatilor de stat…si nu le ajunge o poza.

 9. @Călin: cred că cel puţin două coduri – cel Penal şi cel Civil – vor ieşi repede şi prost. Forţele politice care contează în ecuaţie şi mai multe grupuri de interese apolitice (sau parapolitice) influente doresc acest lucru, să iasă repede. Prost ies pentru că sunt scrise prost de la început, iar modificările aduse sunt haotice, nu au un plan raţional în spate. Cu celelalte două coduri, mai ales cu cel de procedură penală, va fi o discuţie mai lungă şi probabil mai aprinsă, pentru că sunt acolo nişte interese imediate ale unor indivizi tare dubioşi, dar din păcate aleşi liber de popor.

  @Moshu49: Cred că nu ai înţeles că subiectul discuţiei nu au fost detaliilor, amendamente la coduri, ci reluarea procedurii pe un făgaş normal. Dacă se ajunge la discuţii pe articole, normal, locul potrivit este Parlamentul. Până una alta nu avem o înţelegere asupra principiilor.

 10. Ovidiu, crezi că e vreo sansă să iasă, totusi, bine? Una mică-mică? Putem reduce dezbaterea la două-trei puncte-cheie pe care trebuie insistat? Dacă da, care sunt alea?

 11. Evident că nu pot să zic că 100% va ieşi rău, speranţa moare ultima 🙂

  Sunt şanse să iasă ceva mai bine decât acum, mai ales la Codul Penal, pentru simplul motiv că ce avem acum e destul de prost. Partea neplăcută e că dacă iese doar puţin mai bine n-am făcut nimic, sunt nişte legi care ne afectează pe toţi pe termen lung şi trebuie să fie cât mai bune.

  Nu, nu putem reduce dezbaterea la două-trei puncte cheie, pentru că sunt prea multe gogomârle.

  De altfel e o capcană pe care au întins-o politicienii presei, încercând să focalizeze dezbaterea pe prostiile din capitolul „protecţia imaginii private” din Codul Civil, cele care afectează direct libertatea de exprimare. Oricum Băsescu a asigurat că nu va trece nimic de el, a zis că e un fan al libertăţii presei 😉

  Cel mai rău e că însăşi filozofia unor capitole este greşită şi trebuie schimbată înainte de a se discuta articole.

  Din câte ştiu, colegii mei oengiştii, ca să zic aşa, dar cei cu pricepere juridică, lucrează intens la o listă de exemple rele, care deja e lungă, dar care nu va fi exhaustivă, din motive de lipsă de timp.

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.