La colțu' străzii

Miclea şi Udrea – de ce guvernarea e pentru politicieni

8 comentarii

Dagă ignorăm aspectele politice, Mircea Miclea a fost unul dintre cei mai competenţi miniştri ai româniei post-comuniste, şi nu mă refer doar la Educaţie, ci la toate portofoliile. Miclea înţelege sistemul de educaţie, are o viziune modernă asupra felului cum ar trebui să funcţioneze, are cu siguranţă intenţii bune, identifică foarte corect principalele puncte slabe şi este capabil să gândească soluţii, lucrând împreună cu echipe de experţi. Cu toate acestea, mandatul de ministru al educaţiei a fost unul dezamăgitor şi s-a încheiat cu un fiasco, demisia ministrului.

Eşescul Miclea vine exact de la factorul ignorat iniţial, cel politic. Miclea este un bun tehnocrat, dar nu a fost un bun ministru, pentru că nu a obţinut sprijinul politic pentru proiectele sale. La suprafaţă, ministrul nu a primit bugetul cerut, motivul principal pentru demisie. Privind lucrurile mai atent, el nu a avut sprijinul necesar nici în teritoriu, spre exemplu pentru a evita numirile politice în funcţiile de inspectori şi directori de şcoli, sau alocarea pe criterii politice a bugetelor locale. Nici în faţa sindicatelor ministrul nu a avut o poziţie mai bună. Toate acestea s-au întâmplat pentru că Miclea nu avea o poziţie în partid care să îi permită să negocieze astfel de lucruri. El nu era un politician şi a pierdut fără drept de apel bătălia politică.

La polul opus, iată că Elena Udrea începe să fie numită cel mai eficient sau cel mai bun ministru al Cabinetului Boc, exact pentru performanţele sale politice şi mediatice. La investitură, Udrea părea a avea rolul Irinei Loghin de acum câţiva ani, adică prototipul politicianului mediocru numai bun de luat la ţintă.  Competenţele sale în domeniu sunt nule, nu e deloc avantajată intelectual, nu are viziune, nu are echipă şi, ghinion, e femeie într-o ţară misogină. La câteva luni de la preluarea portofoliului, politicianul Udrea are performanţe de invidiat. A făcut un minister din nimic, a obţinut buget pe timp de criză, a scăpat de restructurare, este tot timpul în atenţia presei şi ţine gafele la un minim rezonabil (ţinând cont şi că este urmărită cu lupa).

Nu ştiu dacă proiectele (sau ideile, că e mult spus proiecte) promovate de Udrea sunt ceea ce trebuie pentru turismul românesc. Personal cred că e reîncălzirea aceleiaşi ciorbe acrite, dar asta e altă discuţie. Paralela Miclea-Udrea este argumentul elocvent pentru ca politica să rămână a politicienilor. La o extremă avem un ministru cu competenţe tehnice excelente, dar fără implicare politică; la cealaltă, un alt ministru, de data aceasta un politician foarte bun, dar cu competenţe aproape zero. După cum se vede, politicianul este cel care îşi pune proiectele în aplicare, în timp ce tehnocratul a eşuat. Pentru oricine mai crede în mitul tehnocratului trebuie să fie o lecţie de ţinut minte.

8 gânduri despre „Miclea şi Udrea – de ce guvernarea e pentru politicieni

 1. Multumesc pentru aceasta noua recunoastere a capacitatilor mele de previziune. 😀

  De curiozitate, am cautat in arhiva forumului Pahico data la care am afirmat pentru prima data ca Elena Udrea va fi cel mai bun ministru al Cabinetului Boc: 26 Ianuarie 2009. ;;)

 2. Mda, doar că aştept, totuşi, performanţele. Faptul că apare la TV tot timpul nu este o performanţă. Şi Mircea Badea apare des la TV, dar pe el nu-l plătesc din banii mei.

  Elena Udrea e ca orice alt politician PDL, lansează multe proiecte, cât mai des, astfel încât să nu mai ai timp să observi că niciunul dintre ele nu este dus la capăt şi nici nu are vreun efect. Până se va dezmetici lumea cu brandul de ţară „Ciuz Romania” va scoate o altă trăznaie de pe mânecă. Rezultatul final va fi acelaşi ca pe vremea ultimului MT, Agathon. Zero.

 3. @eftimie: iti amintesti alt ministru al turismului in afara de Udrea si Agathon? Numai asta spune multe, in sine, mai ales intr-un minister unde imaginea e esentiala. Din pacate, da, sunt doi clovni „attention whores” dar macar sunt destul de vizibili cat sa atraga atentia consumatorilor romani asupra ofertelor/proiectelor lor turistice.

 4. Uite performantele: http://stirileprotv.ro/stiri/social/incasari-de-1-milion-de-euro-de-pe-urma-turistilor-de-pe-litoral.html

  Nu stiu daca cifrele sunt corecte, dar oricum afluenta de turisti pe litoral de Paste nu are precedent. Din treaba asta cativa oameni s-au simtit bine, alti cativa au avut ce munci, altii au facut niste bani cinstiti, iar contributia ministerului la organizare si promovare este indiscutabila.

  Sunt departe de a fi un fan PDL, dar pana acum Elena Udrea face o treaba foarte buna. Asa cum de altfel ma asteptam.

 5. Incerc sa ma dumiresc de ce un pedelist considera ca Udrea trage in jos partidul si dincolo de gafe (care fie vorba intre noi nu sunt nici pe departe atat de mari)nu vad sa nu isi faca jobul de politician si ministru.Cred ca dincolo de misoginism exista si o doza mare de invidie.Politica nu e o instanta morala si etica cum vaneaza cai verzi pe pereti unii.Politica presupune popularitate, cinism si o doza de narcisism bine disimulata.

 6. Acum să nu amestecăm lucrurile. Udrea are succese (succesuri?) politice, ăsta e doar primul pas pentru a fi un ministru bun. Dar în acelaşi timp, au trecut doar câteva luni, vom vedea la finalul mandatului când tragem linie şi adunăm ce a rămas.

  Ideea e că un ministru trebuie să fie un bun politician pentru a avea succes, este o condiţie necesară. Dacă nu are sprijin politic, nu va avea nici măcar buget.

 7. Corect Ovidiu.

 8. Pingback: Remaniere guvernamentală « La colţu' străzii

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.