La colțu' străzii

Opriţi Codurile!

4 comentarii

Opriţi Codurile!Guvernul, prin Ministerul Justiţiei, a propus Parlamentului spre dezbatere cele patru Coduri de proceduri judiciare: Codul Civil, Codul Penal, Codul de procedură civilă, Codul de procedură penală.

„Dezbatere” e doar o vorbă, pentru că se merge pe un calendar foarte strâns, pe repede înainte, bazându-se pe puterea de vot a majorităţii de 70%. Tot un simulacru de dezbatere a făcut MJ înainte de a trimite textele în Parlament, pentru că una a postat pe site şi alta a trimis legislativului. În textele codului sunt ascunse atât de multe prostii încât te sperii când începi să le afli. Unele sunt simple prostii, făcute din incompetenţă, altele sunt greşeli voite în folosul diverselor grupuri de lobby din spatele politicienilor (asociaţii profesionale, interese de afaceri, frustrări politice, infractori).

Cele patru Coduri sunt texte esenţiale pentru statul de drept, iar ca efecte directe sunt mai importante chiar şi decât Constituţia. Adoptarea lor e un pas important, trebuie făcută cu grijă, trebuie să ne luăm timp pentru a nu greşi. Aţi văzut probabil protestele vehemente ale societăţii civile şi ale jurnaliştilor. Cele mai multe reacţii sunt adunate pe un site deschis de o coaliţie de organizaţii care cer o dezbatere reală asupra celor patru texte – Opriţi codurile.

4 gânduri despre „Opriţi Codurile!

  1. Excelenta initiativa si o pozitie corecta. Din pacate nu prea populara nici cu magistratii.

    P.S. Parca am mai atins subiectul asta noi doi?

  2. Presupun ca sunt de acord cu tine si tip stop codurilor penale civile si dracu sa le ia.Acea societate de societati au construit ceva amendamente?Propun niste verificari?Dau cu spaclul?Nu de alta daca e prost vreau ceva bun de pus in loc sau carpit/reparat.La daramat ma pricep dar ce vom pune in loc?

  3. @turnofftheglory: ar fi bine să fie atât de simplu. Sunt pregătite numeroase observaţii punctuale, dar dincolo de ele Codurile au defecte structurale majore. Proiectanţii lor au copiat de-a valma bucăţi din legi similare din Canada, Germania, Elveţia sau Franţa, fără să se gândească nici la adaptarea la cultura locului (degeaba copiezi proceduri din Germania, dacă procurorii şi judecătorii sunt români, nu nemţi), nici la compatibilitatea între ele (spre exemplu, în Codul Civil sunt preluate pasaje din cel canadian, dar în codul de procedură civilă sursa de inspiraţie este alta, de unde şi rezultate bizare).

    A ieşit o varză pe care Guvernul a trimis-o în Parlament în procedură de urgenţă. În primul rând e nevoie de timp pentru a rescrie pur şi simplu plecând de la altă structură. În Parlament se lucrează pe articole şi asta nu e suficient, trebuie regândit întreg proiectul.

    Acum sunt în lucru multe propuneri concrete (nu e uşor, şi asta cere timp), vor fi aduse în discuţie pe parcursul dezbaterii.

  4. @Tio: am mai vorbit şi cred că vom mai avea ocazia, la cum merg lucrurile.

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.