La colțu' străzii

Crin Antonescu şi alegerile prezidenţiale

Scrie un comentariu

Aparent, încă de la primul interviu în calitate de preşedinte al PNL, Crin Antonescu şi-a definit obiectivul politic: câştigarea alegerilor prezidenţiale. Nu am văzut interviul şi nu îmi dau seama din relatarea Medifax cât de serios a fost Antonescu pe acest subiect şi dacă nu cumva e doar o bravadă. Indiferent că e sau nu doar demagorie, vorbim cu siguranţă de un obiectiv cât se poate de ambiţios.

Victima coletarală a dorinţei lui Antonescu de a candida este Sorin Oprescu. PNL era ultimul partid important ce i-ar fi putut oferi primarului Capitali un sprijin în campania pentru prezidenţiale. Cu această uşă închisă, ambiţiile lui Oprescu oprite, deşi preşedintele liberalilor a lăsat o portiţă pentru „evenimentul neprevăzut” ce ar duce la susţinerea unui alt candidat.

Tot Antonescu este cel care a observat principalul obstacol în calea obiectivului său: Mircea Geoană. Şansele de a-l învinge pe Băsescu sunt mici, dar cele de a-l vedea pe actualul Preşedinte pe locul 3 sunt aproape inexistente. Pentru a ajunge să se bată cu Băsescu în turul 2, Antonescu trebuie să ajungă acolo. Aici vine marea problemă a liderului liberal, pentru că, aşa cum observă Cristian Preda, PNL nu a fost niciodată mai mult de a treia forţă politică a ţării. Aşa cum stau lucrurile acum, foarte probabil tot al treilea va fi PNL şi la alegerile europarlamentare, mai ales că noua conducere a partidului pare prea puţin pregătită de această luptă electorală.

Intrarea lui Antonescu în turul 2, indiferent dacă îl învinge pe Băsescu sau nu, ar fi o reuşită importantă pentru el. Îi va consolida poziţia în partid şi îi va da impulsul necesar pentru a se pregăti de următoarea rundă a alegerilor parlamentare.

Până când Crin Antonescu îşi va stabili strategia de atac pentru prezidenţiale, iată-l prins fără voie într-o buclă temporală, între Patriciu şi Iliescu. În discursul său de la Congres, Antonescu s-a revendicat de la liberalismul de la începutul anilor ’90, alegându-l drept model pe Dinu Patriciu. Astăzi, Ion Iliescu ne-a anunţat că îl simpatizează pe Antonescu, că îl vede ca o alternativă la Băsescu şi că l-ar vrea în PSD. Ironic, nu-i aşa?

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.