La colțu' străzii

Vechiul truc al duşmanului extern

5 comentarii

România i-a refuzat Preşedintelui Ungariei permisiunea de a ateriza în baza unor motive cusute cu aţă albă. Cică în discursul preşedintelui maghiar ar fi fost o referire la autoguvernare, iar aeronava era militară. Aşa cum scriu şi ziariştii de la Evenimentul, aeronava preşedintelui României este teoretic tot militară (ca să nu mai vorbim de cea a preşedinetului Americii, ca să dăm un exemplu celebru). „Autoguvernarea” e doar un exerciţiu retoric, cam aşa cum face şi Băsescu când se referă la Basarabia şi se înfurie Voronin.

Dar nu trebuie să căutăm explicaţii raţionale, totul e un exerciţiu de manipulare. E criză, şomaj, inflaţie? Nu înţelegem care-i treaba cu împrumutul de la FMI? Nu avem plan anti-criză şi Guvernul se bâlbâie? Preşedintele îşi face fata europarlamentar şi Primul-Ministru nepoata consilier? Nu contează, astea sunt nimicuri, poporule, nu le băga în seamă, tu ai grijă că vin ungurii să ne ia Ardealul!

Vechiul truc al ameninţării iredentiste, folosit cu relativ succes de la 1918 încoace de toţi conducătorii incompetenţi ai României din toate timpurile (că de-ăia competenţi mai rar am avut). Oare va ţine din nou?

UPDATE: via Dan Şelaru am citit un excelent articol despre prejudecăţile maghiarofobe scris de Tihamer Czika

5 gânduri despre „Vechiul truc al duşmanului extern

  1. Aceste strategii sunt cunoscute de popor. Acu’ e momentul sa se tina cont de acest aspect si la alegerile prezidentiale.

  2. Intamplare sau nu, intr-adevar un lucru de luat in sema. In privinta autoguvernarii si autonomiei teritoriale a diferitelor regiuni din Romania pot spune ca am acelasi punct de vedere cu cel al presedintelui actual, insa mi-a placut f mult critica la adresa lui basescu ca intre timp o uitasem pe fiicasa cat de activa e in viata publica si proiectul politic al lui base. Imi pare bineca mai este un cititor care ne spune ca este un lucru de care trebuie sa tinem cont la alegerile viitoare.

  3. Întrebarea e: de ce anume trebuie să ţii cont, că ai aceleaşi opinii în privinţa autonomiei teritoriale sau că se foloseşte de subiect ca să abată atenţia de la alte lucruri?

  4. de faptul ca „se foloseşte de subiect ca să abată atenţia de la alte lucruri”..

  5. Pingback: Radicalizarea UMDR e urmarea firească a ieşirii de la guvernare « La colţu’ străzii

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.