La colțu' străzii

TRU sau ziariştii şi politica

3 comentarii

Politicianul Traian Răzvan Radu Ungureanu este dependent de partidul său, pentru că are o notorietate foarte scăzută. Candidatura la europarlamentare şi chiar câştigarea unui mandat nu îl vor ajuta foarte tare, nu sunt subiecte pe care publicul larg să le reţină. Mai are şi un acel Răzvan în nume care aduce aminte de Mihai Răzvan Ungureanu, nici el foarte cunoscut, dar care stă ceva mai bine. Poate, în timp, când vom spune Ungureanu în politică lumea se va gândi la TRU şi nu va ridica din umeri sau se va gândi la fostul ministru de externe. Deocamdată nu e cazul. Cea mai bună dovadă este că subiectul TRU a trecut rapid, puţin băgat în seamă, pe la televiziune. Nu se ştie cine e, nu vinde, nu face rating.

Politicianul TRU a fost însă amplu subiect în presa scrisă, în presa on-line, în cercuri de intelectuali, pe bloguri, la o bârfă la cafenea. Jurnalistul TRU era şi înainte subiect, tot acolo şi tot neinteresant pentru majoritate. Asta se întâmplă pentru că TRU e altfel. Îşi asumă poziţia ideologică şi politică, refuză ipocrizia neutralităţii. Cred că e cu un pas mai aproape de normalitate. Am admirat întotdeauna la Traian Radu Răzvan Ungureanu că şi-a asumat poziţia ideologică şi opinia politică. Presa românească, aproape fără excepţie, îşi arogă neutralitatea ideologică şi politică. Doar că în realitate partizanatul – de idei sau politic – este prezent peste tot, începând cu opiniile publiciştilor şi comentatorilor şi adesea terminând, conştient sau nu, cu întreaga redacţie. Este o ipocrizie generalizată. Nu vorbesc aici de opiniile la comandă (mult prea multe şi acestea, dar e altă discuţie), ci de cele sincere, care corespund viziunii despre lume a celui ce scrie. Toată lume le are, mai ales ziariştii, oameni informaţi şi conectaţi la realitate, de ce să le ascundă? Se mint singuri şi îşi mint cititorii.

Normalitatea pentru mine este o situaţie în care o redacţie îşi asumă mai întâi o poziţie ideologică. Ziarul ăsta e de socialist, celălalt liberal, altul conservator şi aşa mai departe. Pe frontispiciu apare limpede, cu mândrie, poziţia doctrinară a ziarului, iar cei care aleg să publice acolo sunt de aceeaşi parte a baricadei.

Lucrurile pot să meargă la fel de normal mai departe, pentru că nu văd nimic rău într-un ziar care susţine deschis o formaţiune politică. Evident, este vorba de partidul a cărui doctrină corespunde cu cea a publicaţiei. Din nou, poziţionarea trebuie făcută transparent.

Ce nu mi-a plăcut în ultimii unul-doi ani la TRU a fost renunţarea la spiritul critic. Nu mi se pare deloc normal să susţii necondiţionat prostiile cuiva doar pentru că este în aceeaşi tabără cu tine. Atunci când greşeşte, trebuie atenţionat, pentru binele tuturor. Nu foloseşte nimănui să i se cânte în strună celui ce a luat-o pe drumul greşit. În acelaşi mod ar trebui să funcţioneze şi relaţia ziarelor cu partidele. Ziarul socialist susţine partidul socialist atunci când îşi respectă principiile şi valorile. Dar tot ziarul socialist trebuie să fie primul care critică partidul socialist atunci când este nevoie.

Cred că „subiectul TRU” este important pentru publicişti pentru că le pune în faţă, cel puţin parţial, o oglindă a normalităţii. Până acum, reacţia generală a fost „încă un bun prilej să aruncăm cu tot ce avem la îndemână în adversar”. E vorba de adversarul ideologic şi politic, deşi niciunul nu ar recunoaşte asta, pentru că, nu-i aşa?, toţi sunt neutri.

3 gânduri despre „TRU sau ziariştii şi politica

  1. Servus!
    Interesante rinduri… Eu unul as zice ca orice ar fi, locul ziaristului este in opozitie. Destinul Lui TRU nu va mai fi nicicind la fel de interesant la putere si pentru electorat. Pentru ziaristi va fi probabil un condiment haios. Cred ca şi-a asumat singur viitorul si probabilul anonimat.
    Cele bune!

  2. Din cate stiu il cheama Traian Radu Ungureanu.

  3. Da, ai dreptate e „Radu”, nu „Răzvan”. Voi corecta în articol. Asta ţine un pic tot de notorietatea omului.

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.