La colțu' străzii

Lupta oarbă a doamnei Andronescu cu restul lumii

9 comentarii

La Ministerul Educaţiei se fac unele ajustări la „sistem”. Nu e ceva nou, aşa e la fiecare schimbare de ministru. Doar că de data asta pare mai rău ca oricând. Ministrul Andronescu nu dă semne că s-ar consulta cu cineva sau că are în spate evaluări ale rezultatelor şi deficienţelor. Nici nu comunică, nu dezbate hotărârile. Pare a fi venit cu un bagaj incredibil de frustrări şi resentimente după patru ani de opoziţie, din care extrage idei proprii rumegate deja şi transformate în soluţii minune. Nu propune, ci impune, stârnind nemulţumirea mass-media, a publicului şi a sindicatelor deja supărate pentru povestea cu salariile (pornită tot de doamna Andronescu, pe vremea când nu era ministru). Sunt mai multe exemple care conduc către această concluzie. Răul făcut e acum mai mare ca la schimbările precedente şi sper că fie doamna Andronescu îşi va reveni, fie va fi forţată să renunţe, cât mai curând. Ministrul Andronescu a vorbit de schimbarea admiterii la liceu şi a bacului, precum şi a duratei şcolarizării. Nu avea ca argumente evaluări, analize, studii (nici n-a avut timp să le facă), ci opinia personală, aşa i se pare că e bine. Încă nu ştim când şi cum, dar probabil că vom afla cât de curând.

Au dispărut pe şest SAM-urile, lucru despre care am mai vorbit. Între timp am aflat, dintr-un comunicat tardiv al ministerului, că s-ar transforma în licee tehnologice. Încă nu ştim care sunt efectele practice şi mai ales cum se face că acum trei luni învăţământul vocaţional era exemplu de succes şi piatră de temelie în strategie, iar acum nu mai e bun. Nicio evaluare nu a fost făcută publică.

Ministrul a mai vrut să anuleze programul Cornul şi laptele, fără să se gândească la toate consecinţele. Confruntată cu realitatea, doamna Andronescu s-a răzgândit. Dar nu de tot, urmează şi aici ceva.

Mai recent au început mici schimbări la numărul de ore. Despre cele de sport a scris Cercul (şi eu am combătut), de ieri s-a aflat şi despre orele de istorie. Din nou, nici urmă de evaluare, argument, măsurare a impactului, efecte co-laterale. Am auzit un zvon cum că istoria „a picat” pentru motivul banal că era prima pe listă în aria curriculară Om şi societate. Sper că nu e adevărat, e chiar tragic. Măcar de data asta a stârnit şi o reacţie politică, a Alinei Gorghiu.

Cine ştie ce alte veşti mi-au scăpat, sau ce va urma. Toate au câteva lucruri în comun: par a veni din decizii ale ministrului ce par a fi luate in singuratatea cabinetului propriu. Niciuna nu are la bază o analiză a situaţiei existente care să arate ce merge şi ce nu, cu cifre. Nu există măsurarea impactului şi identificarea efectelor colaterale. Nu s-a făcut o dezbatere, măcar cu cei direct afectaţi. Comunicarea este aproape nulă, un anunţ al ministerului, apoi multe bâlbe, asta în condiţiile în care sindicatele din domeniu sunt oricum iritate pentru chestiunea salariilor promise la iniţiativa aceleiaşi doamne Andronescu.

Pare că ministrul educaţiei s-a hotărât să facă singur totul, nu mai îşi consultă colaboratorii, nu vrea să negocieze. Lasă o impresie de autosuficienţă, întărită de declaraţia nervoasă de ieri: „dacă nu e nevoie de schimbare, atunci mai bine plec, pentru că am suficient de lucru şi-n altă parte.” Adică „ciocu’ mic” (că e la modă) şi lăsaţi-mă în pace că ştiu eu ce fac. E un pic ironic că tocmai doamna Andronescu vorbeşte de „schimbare”.

Impresia mea este că ministrul pentru care a garanta Vanghelie este complet depăşit de situaţie şi foarte izolat. După patru ani de opoziţie a venit la putere cu multe frustrări şi o puternică dorinţă de revanşă, ar vrea să modeleze instantaneu sistemul după viziunea proprie. Refuză să comunice şi să-şi evalueze opiniile, crezând că deţine răspunsurile. Nu ştiu, poate are dreptate, într-un mod ideal, dar atât timp cât nu dezbate şi nu evaluează temeinic propunerile nici nu ştim dacă sunt bune, nici nu vor da rezultate pozitive. În schimb, vor aduce multe probleme noi într-un domeniu în derivă.

Sper că în cele din urmă doamna Andronescu îşi va reveni din această luptă oarbă cu restul lumii şi va realiza că nu e singura care vrea să ajungă la un rezultat, precum şi că e chemată să facă totul. Sau poate va face suficiente greşeli încât să fie forţată să plece şi să vină cineva care are mai multe dintre calităţile unui bun ministru.

P.S. Nu întâmplător am dat toate trimiterile din presă la Cotidianul. Au un redactor pe educaţie – Iuliana Gătej – care acoperă prompt şi bine domeniu.

UPDATE: alte fapte de vitejie ale doamnei ministru

– de la Andrei: noi sarcini administrative pentru profesori, notează zilnic ce fac elevii şi trimit prin email părinţilor. Dincolo de absenţa consultării cu profesorii şi a estimării timpului suplimentar luat din alte activităţi, nu s-a întrebat nimeni ce ne facem cu cei 75% dintre părinţi care nu folosesc emailul…

– de la Răzvan Vintilescu: la şcolile pentru surdo-muţi orele practice au fost înlocuite cu ore de limbi străine. Fără comentarii.

– de la Paganu: doamna ministru spune: “vă mărturisesc că am avut deja o discuţie cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi încercăm să apropiem şcoala de biserică sau biserica de şcoală, în aşa fel încât să lucrăm împreună la creşterea calităţii componentei educaţie. Pentru că noi nu de dorim din şcolile noastre să avem barbari şcoliţi. Trebuie să avem valori morale cu care elevii să plece din şcoală, să stabilim repere valorice de referinţă pentru toată viaţa.” Asta cu barbarii şcoliţi sigur ar trebui să-i placă lui TLP 😀

Dacă mai ştiţi, adăugaţi aici!

9 gânduri despre „Lupta oarbă a doamnei Andronescu cu restul lumii

 1. Mi s-a părut mie că am ratat unele… unde crezi că va duce toată povestea asta?

 2. Haos? Ametirea publicului, precipitare si tensiune? Alte balbe? Parerea mea!

  Nu sunt eu prea mare consumator de constructii parmemiologice dar avem prea multi iepuri in propozitie si dna. ministru se cam trudeste sa-i prinda pe toti.

  „Sistemul”In plus, daca stam bine si luam la puricat fiecare dintre povesti, unele frizeaza ridicolul. Nici nu stiu cum sa-i spun… „Lipsa masurii?” „Disparitia simtului realitatii?” „Demisia din realitate”?

 3. D-le Ovidiu, de ce va mirati? In fond femeia a fost „garantata de Vanghelie”, face si ea ce ar fi de asteptat de la cineva „garantat de Vanghelie” 😀

 4. Good point, good point, Codruta!

 5. Ambramburica este un yipic activist PCR !
  O urmasa de nadejde a Suzanei Gidea !
  De altfel si Mircea Geoana este la fel !
  Deseuri ale caracatitzei Seccuristo-Bolsevice !

 6. Pingback: Incompetenţa administratorilor Educaţiei… « La colţu’ străzii

 7. Pingback: Demisia ministrului Andronescu e necesară « La colţu' străzii

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.