La colțu' străzii

Ce caută Nazare în PE?

46 comentarii

Adrian Cioroianu a bâlbâit la televizor nişte acuze la adresa partidelor româneşti, cele care au pierdut binişor startul în campania electorală pentru PE. În stilul binecunoscut, Cioroianu ştie câte ceva (a aflat tot de prin partid, probabil), dar nu ştie să comunice. Iar editorul de la Realitatea TV chiar habar n-are despre ce e vorba în propoziţie de a ajuns să zică „comisii europene” în titlu.

Poziţiile în fruntea comisiilor PE se negociază deja. În toate ţările membre partidele fac sondaje şi află cu o marjă de eroare rezonabilă (1-2 mandate) câte mandate vor avea. De aici încolo e matematică, apoi se ajunge la negociere. E bine să fii la masa negocierii de la început şi să ştii ce vrei, dacă e să fie şi cu succes (dacă nu mă credeţi căutaţi prin presa străină sau, şi mai bine, vorbiţi cu membri PE care chiar au priceput cum funcţionează instituţia, aşa cum am făcut eu).

Imediat – şi normal, că e an electoral – tabăra PDL a încercat să speculeze momentul. Cătălin Avramescu şi europarlamentarul Alexandru Nazare, candidat pentru încă un mandat, au încercat să-l taxeze pe fostul ministru de externe. Amândoi însă au ratat subiectul, pentru că s-au referit la formă, la hiba de comunicare şi au confundat-o cu fondul. Un semn clar că niciunul nu ştie mecanismul.

Să zicem, cu indulgenţă, că la Avramescu e scuzabil, nu-l interesează subiectul, a încercat doar să puncteze împotriva unui adversar intelectual şi politic. Dar Nazare este de doi ani câteva luni în Parlamentul European şi mai vrea un mandat. Un tânăr arivist de 28 de ani a cărui carieră este exclusiv politică care în primul mandat nimic – dar nimic – notabil în PE, nici măcar nu a înţeles cum funcţionează (cele două se leagă, cum să facă ceva dacă n-a priceput mecanismul?). Ce caută Nazare în PE?

46 de gânduri despre „Ce caută Nazare în PE?

 1. Nazare e in PE doar de cateva luni, Ovidiu.. cat despre restul.. e parerea ta. Personal, nu prea-l inghit pe Cioroianu si nici nu consider ca s-a prezentat prea bine cat timp a fost Ministru de Externe, ca tot vorbim de imagine.. As putea chiar spune ca s-a prezentat absolut execrabil.

 2. Aşa e, Nazare e mai nou în PE, am corectat, mulţumesc. Probabil că de aceea nici n-a avut timp să facă ceva interesant la faţa locului, deci am putea să-i acordăm circumstanţe atenunate din punctul ăsta de vedere. Totuşi, ar trebui să ştie deja cum funcţionează instituţia.

  Cioroianu nici mie nu mi-a plăcut ca politician şi ca ministru, prestaţie slabă, neconvingătoare, cu multe bâlbe. Dar în cazul de faţă are dreptate când spune că deja se negociază comisiile PE, mai exact şefiile acestor comisii. Ceea ce tânărul europarlamentar pedelist ar fi trebuit să ştie.

 3. Domnule Voicu, sunteti intr-o mare eroare. Va asigur ca niste discutii pe la colturi sau suete pe la fundatii gen Soros nu constituie negocieri politice. Inainte de a-l ataca gratuit pe europarlamentarul Alexandru Nazare, ar trebui sa stiti ca nici macar Comisia Europeana nu se negociaza inca pana nu se afla un outcome sigur la problema Lisabona. Daca negociere inseamna ca seful PE va fi ori Scultz ori Buzek, atunci ati putea avea dreptate, numai ca ala se cheama troc sau cutuma..

 4. Pingback: Ce cauta Nazare in PE? « Alexandru Nazare

 5. @adi_ocs: Ovidiu, mă bucur de cunoştinţă.

  Cu siguranţă Comisia Europeană este pe un alt palier al politicii europene şi nu despre asta vorbeam acum, ci despre Parlamentul European (şi uite că evit să fac o înfloritură retorică şi să zic „cu siguranţă ştiai că este o diferenţă între CE şi PE”, nu foloseşte discuţiei).

  Revenind la subiect, voi folosi un argument asupra căruia a revenit chiar europarlamentarul citat: aveti dreptate cand spuneti ca mizele unei negocieri sunt „pozitiile” in fruntea comisiilor si nu „persoanele” din fruntea comisiilor.

  Cred că la asta se referea (cu stângăcie) şi Cioroianu. Negocierea a început deja. Gândeşte-te că nu stă nimeni să aştepte rezultatul alegerilor, pentru că deja se poate estima cu bună precizie cam cine va fi în PE (cu excepţia unor ţări ca România şi Bulgaria, unde mecanismele nu s-au format încă). Inevitabil negocierea se referă şi la persoane, pentru că după enunţul „vrem preşedinte sau vicepreşedinte la comisia Cutare” vine întrebare „şi cine ar putea fi cel numit?”. În acest moment e al naibii de important dacă urmează răspunsul „pe X, aflat pe loc eligibil pe lista noastră”, unde X e cineva cu notorietate, experienţă şi imagine bună.

 6. Da, aceasta abordare pare mai adecvata. Pozitiile se pot negocia, dar daca ne gandim la optiunile partidelor noastre importante, doar 2-3 pot face diferenta, si alea sunt Macovei si Mungiu Pippidi in principal. In rest se cam cunosc numele. Doamna Weber spre exemplu poate sa stea linistita ca va primi o functie importanta in LIBE sau alta comisie pe domeniul ei.

 7. Această abordare, ce pare mai adecvată, este identică cu cea anterioară, când eram „într-o mare eroare”. Mă bucur că am reuşit să explic mai pe înţelesul tău, trebuia probabil să intru în detalii de la început, ca să fie clar pentru toată lumea, am crezut că unele legături sunt evidente.

  Nu ştiu ce înseamnă „se cam cunosc numele”, probabil ai informaţii mai bune decât mine. Am observat că europenii ăştia nu reacţionează mereu la „vă spun io sigur că aşa e, pe surse”, uneori pun preţ pe declaraţii publice, liste votate de organismele interne conform statutului etc.

  Spre exemplu, de la PSD cine candidează? Acolo e un om – Severin – care are multă influenţă, el ce pune pe masa de negociere, cu ce capital uman vine partidul lui?

  Nici la celelalte partide lucrurile nu stau mai bine. Să luăm PDL, una e să spui „vreau un loc de vicepreşedinte la comisia pentru justiţie, pentru Monica Macovei” şi alta e să închei aceeaşi frază cu „Elena Băsescu”.

 8. Domnule Voicu,
  sunteti in continuare in zona speculatiilor. eu am zis ca abordarea este mai adecvata in sensul ca nu ati mai folosit formulari atat de categorice ca in articol. ma rog, m-am inselat, vreti sa-mi demonstrati inca o data ca detineti adevarul absolut. si va asigur ca nu=i asa. aveti dreptate doar cu o chestiune: da, sunt mai informat ca dvs. legat de PSD, se stie ca severin, pascu, daciana sau corina cretu vor ramane, probabil va aparea si birchall pe lista, dar in rest nu sunt mari surprize. apropos, va aisgur ca PE nu are o comisie pentru justitie ci una pentru „libertati civile, justitie si afaceri interne”. asta asa, pentru rigoare

 9. Of, bag seamă că vorbim despre lucruri diferite, eu despre PE, tu despre mine. Desigur că sunt de acord că ambele subiecte sunt în egală măsură importante, asta e de la sine înţeles. Dar pentru ca nu ajungem nicaieri asa, eu ma opresc aici.

  A propos, cititorii si comentatorii sunt bineveniti intotdeauna. Daca se poate sa respecti conventiile locului ar fi si mai bine. Nu e nimic complicat, la fel ca în orice alt spatiu unde se spun opinii personale. Acel insistent „domnule Voicu” şi referirile la lucrurile cu care fiecare din noi ne mai ocupam nu-si au locul.

 10. acel „domnule voicu” nu era nicidecum sarcastic. eu am 26 de ani si diferenta de varsta mi se parea semnificativa, de aici si modul de adresare. pe viitor ma voi adapra coventiilor locului

 11. Se cunoaste ca aceste discutii se fac „La coltu’ strazii”. Hai sa ne dam cu parerea pe blog ca de, prieteni apropiati de barfa nu (mai) avem. A face speculatii gratuite pe seama unui tanar care incearca sa isi faca loc printr-un sistem ticalosit mi se pare cel putin imoral. Domnule [cum te cheama], ar trebui sa mai cauti (cel putin) pe internet despre activitatea lui Nazare. In 3 luni de activitate ca MEP a scos capul mai mult decat altii (si nu ma refer numai la romani).

  P. S. S-a inventat „guglă” (www.google.com). Da-i si domnia ta cu search

 12. Inutil să caut, Nazare a făcut un rezumat pe propriul blog. Un mesaj lung, bine adus din condei, nu ştiu dacă l-a scris el sau consultantul, dar e bine scris.

  În afara de asta, tot nu mă lămureşte ce caută în PE. Mă rog, am înţeles ce caută, din perspectiva lui, dar n-am niciun motiv în plus să-l votez.

  Dă-mi voie să râd de „tanar care incearca sa isi faca loc printr-un sistem ticalosit”. Sau nu-mi da voie, eu oricum râd.

 13. Băi Ovidiu, ce să mai, e clar că eşti retrograd şi împiedici lupta în contra sistemului ticăloşit =))

 14. Domnia ta stii macar ce inseamna PE?

 15. @Liviu: ssst, că te aud oamenii de bine!

  @Olty (alias Popica): sincer să fiu, aveam impresia că ştiu de înseamnă PE, dar acum, că mă iei tare, nu mai sunt aşa sigur. Eşti bun să-mi explici?

 16. Las-o moarta. Ia-te de citit si dupa aia reluam barfa.

 17. Ce păcat, întotdeauna mi-a plăcut să mă amuz (moderat, că ce-i mult strică) cu oamenii care n-au argumente şi apelează la retorică ieftină şi atacuri la persoană 🙂

  Orişicât, mai poftiţi pe la noi.

 18. Cred ca retorica ieftina se afla in degetele domniei voastre. va costa mult sa tastati un „da” sau „nu”?

 19. „Da” sau „nu” la ce întrebare?

 20. Offtopic: sa-mi dati 5 lei ca vafac traficpe blog 😛

 21. Da, ştiu ce înseamnă PE. Anticipez întrebarea următoare şi vă dau un link, înseamnă ce scrie aici.

 22. Bine. Putem relua cinstit discutia. Si din propunerile lui Nazare (ii le gasiti tot pe situl PE), nu credeti ca a „ridicat capul” in trei luni mai mult decat altii in 4 ani?

 23. Asta e o întrebare complicată, voi răspunde mai pe larg.

  Da, Nazare a ridicat capul mai mult decât alţii. Dacă ne referim strict la reprezentanţii României, majoritatea sunt tot o apă şi-un pământ, adică n-au făcut nimic. Probabil că sunt în aceeaşi situaţie destui şi din alte ţări, n-am stat să caut.

  Că Nazare e peste ăştia nu înseamnă musai că el e bun, ci mai ales că referinţa e foarte jos. Aşa cum sunt unii care au făcut mai puţin, sunt şi alţii care au făcut mai mult, depinde încotro priveşti şi cum îţi stabileşti standardele.

  Pe de altă parte, după ce Mihnea mi-a atras atenţia că Nazare are doar câteva luni în PE, am fost de acord că e o circumstanţă atenuantă pentru el, nu a avut timp să facă mai mult.

  În defavoarea lui Nazare stă argumentul că n-a priceput treaba cu negocierea poziţiilor, dar apoi a rectificat, să zicem că oricum nu are acces la un nivel de decizie suficient de înalt în PDL încât să-i permită să participe la negocierile astea.

 24. Hai sa lucrez in favoarea ta si sa iti dau o alta circumstanta atenuanta pt Nazare. La nivel european, pentru rezolutiile trimise in PE, trebuie sa obtii sprijinul atat europarlamentarilor conationali, cat si al grupului politic european la care esti afiliat (recte PPE – DE , in cazul lui Nazare). In PE nu exista putere si opozitie. Exista doar sprijin politic si aici lucreaza doar puterea ta de convingere. Nazare nu are nevoie doar de sprijinul PD-L, ci si de cel al PPE – DE, din care mai fac parte si partide din celelalte tari. Astfel ca, daca Nazare are sprijinul grupurilor parlamentare PD-L, PSD si PN-L, nu este de ajuns. Trebuie sa obtina sprijinul intregului grup PPE-DE pt a initia o rezolutie. Si asta nu e doar problema lui Nazare, Rovana Plumb sau Daniel Daianu. E problema fiecarui MEP in parte: convingerea aliatilor ca propunerea pe care o face este de interes european.

 25. Ăsta nu e argument pro-Nazare, ci argumentul principal pro-PSD, despre care am scris anterior. Dacă tot trimitem în PE oameni care nu au experienţa şi abilităţile necesare pentru a negocia cu succes în grupul din care fac parte (şi Nazare se încadrează în această categorie), măcar să trimitem cât mai mulţi socialişti, pentru că poziţia lor e cea mai apropiată de nevoile României.

 26. Nu cred ca intr-un PE in care este dominant un partid popular ar fi de preferat sa trimitem stanga (asta vorbind in termeni diplomatici). Europa e una popular-liberala, prin sine insasi, prin politicile pe care le-a adoptat de-a lungul timpului. Daca trimitem socialisti in uniune, sau daca uniunea ar fi de tip socialist, atunci s-ar duce dracului si libertatea de miscare a marfurilor, si piata fortei de munca, si moneda comunitara, chiar si relatiile cu exteriorul UE. Romania nu are nevoie de socialisti, are nevoie de politicieni care sa inteleaga ca relansarea sectorului de productie este singura sansa sa scapam de criza. Regenerarea acestui segment al industriei romanesti va avea ca efecte o mai mare cantitate de moneda adusa si rulata prin tara noastra, crearea de noi locuri de munca, intarirea relatiilor cu statele cu care facem comert, o competitivitate cu companiile exterioare. Si ASTA inseamna dreapta.

 27. Sunt două planuri diferite: România şi Uniunea Europeană. În interior, România are nevoie de politici de dreapta pentru a trece de criza economică, aici suntem de acord.

  Dar la nivel european, România are nevoie de politici de stânga, ca să fim siguri că redistribuţia bugetului comun continuă în aceiaşi parametri ca şi până acum – altfel cu ce bani să implementăm politicile de dreapta de la noi de-acasă?

  Nu sunt de acord cu cu esenţa popular-liberală a Uniunii. La fundamentul construcţiei europene nu stau doar politici economice liberale (dar corelate cu reglementări care uneori merg până la intervenţionist), ci mai drepturi fundamentale extinse, venite de la stânga ideilor politice.

  Cât despre „popular”, în afară de acceptarea respectuasă a tradiţiei creştine comune, proiectul european are prea puţin de-a face cu conservatorismul. Nici un e de mirare că PPE s-a aliat cu euroscepticii din ED.

 28. Popica / Olty,
  Cum s-ar putea relansa sectorul de productie din Romania?

 29. ovidiu, cu toate incercarile tale, n-ai reusit sa justifici titlul (tonul mai ales din titlu) acestui post. fa-ti mea culpa si gata. intrebarea din articol poate fi „ce cauta un europarlamentar roman la Bruxelles” cel mult, personalizarea pe nazare nu are niciun sens. si apropos, iti doresc sa votezi fericit psd-ul sa te reprezinte in PE

 30. Precizare: nu v-am convins pe tine şi pe Olty alias Popica, să nu dăm observaţiei un aer de generalizare. Teoretic, e posibil să fie şi alţi cititori, iar dacă sunt e posibil să fie de acord cu mine.

  Eu cred încă despre Nazare că nu e potrivit cu postul de membru PE, raportat la un standard absolut. Evident că nu exclud ca atunci când văd listele să constat că aşa mediocru cum e el este mai potrivit ca alţii. Se zvonesc nume precum Păunescu, Şerban Nicolae, Norica Nicolai, Ovidiu Silaghi, Elena Băsescu, Irina Schrotter. Da, faţă de ăştia Nazare e mai bun, dar e departe de cel pe care aş vrea să-l votez cu un vot pozitiv, de încredere.

  Cu privire la alegerea mea, aşa cum am scris într-un articol anterior, încă nu m-am hotărât. PSD-ul e una din opţiuni. În fond, dacă vestitul europarlamentar Nazare n-are nimic de zis când partidul pe care mândrie îl reprezintă se aliază cu PSD, eu de ce n-aş putea vota cu socialiştii?

 31. ovidiu, o logica elementara a retoricii tale, pentru a fi echilibrata, ar presupune oferirea unor modele, unor repere in functie de care sa compari prestatia si activitatea de 3 luni de zile a unui europarlamentar. ori tu generalizezi intr=una si nu vii cu nimic nou in argumentatia ta fata de un chibit de pe strada care spune „toti sunt dom’le o apa si un pamant”. pana la urma ai putea fi un votant reprezentativ al psd, asa ca nu ma mai mira optiunea. spre un model social european pe cele mai inalte culmi!

 32. Ba să ştii că am studiat candidatul Nazare, după ce i-am văzut mesajul. Vezi mai sus mesajul numărul 24 despre Nazare.

  Am observat şi că Nazare este lipsit de experienţă, nu a făcut nimic cu adevărat notabil în viaţă, nu are o carieră în adevăratul sens al cuvântului şi nu este geniu. Primele trei caracteristici enumerate mai sus le consider indispensabile pentru un reprezentant în Parlament. Sunt conservator în privinţa asta, nu sunt de acord cu ideea de a promova tineri cu orice preţ. Dimpotrivă, aştept ca mai întâi tinerii să-şi demonstreze capacitatea prin alte realizări şi apoi să ceară un mandat reprezentativ.

  Dacă vrea să îşi facă o carieră politică, perfect, n-am nimic împotrivă, dar ca orice carieră şi cea politică are nişte etape ce nu pot fi arse. Când văd un tânăr care abia a terminat studiile, cu experienţă zero şi fără nicio slujbă la activ, devenind consilierul unui ministru, pe linie politică, am două posibile explicaţii: e un geniu sau e ceva necurat la mijloc. După cum am spus, Nazare nu e un geniu.

  Şi încă două argumente punctuale:
  – în ceea ce spune Nazare că îl îndeamnă să meargă în PE sunt mai ales câştiguri personale. Măcar e cinsit, dar doar atât.
  – în propria prezentate acelaşi Nazare spune o tâmpenie cât casa: nu a rămas în mediul academic pentru că se plictisea să scrie de dragul de a fi publicat, sau ceva de genul ăsta. Adică a petrecut o bună bucată de vreme în universităţi fără să înţeleagă nimic despre Universitate. Aşa cum a petrecut o bună bucată de vreme în PE fără să înţeleagă cum funcţionează. Nu, nu e un geniu, e un arivist mediocru.

  Dacă e cumva unul din clienţii tăi, aşa cum presupun, sfătuieşte-l măcar să scoată din descriere prostia despre cercetare, îşi face mai mult rău decât bine.

 33. ovidiu, e greu cu invidia. n-are rost sa mai perorez, esti incurabil. cu psd inainte si ne mai auzim noi

 34. Mă văd nevoit să mă repet:

  „Of, bag seamă că vorbim despre lucruri diferite, eu despre PE, tu despre mine. Desigur că sunt de acord că ambele subiecte sunt în egală măsură importante, asta e de la sine înţeles. Dar pentru ca nu ajungem nicaieri asa, eu ma opresc aici.”

  Când găseşti argumente despre opiniile mele şi nu atacuri la persoana mea, te aştept să revii.

 35. ovidiu, ma indoiesc ca voi reveni. tin insa sa-ti reamintesc ca atacul personal a venit din partea ta, la faza cu „clientul” tau. eu nu te-am intrebat pe tine despre barometre de opinie publica sau relatia cu renate, nici nu ma intereseaza sa aflu. fiecare cu ale lui atat timp cat iti argumentezi opiniile. si la capitolul asta expunerea ta mi se pare mult prea simplista. atat. iti urez numai bine

 36. Am revenit. De ce spuneti ca Nazare nu are experienta. 2005-2007 Consilier in Ministerul Integrarii Europene va spune ceva? Eu cred ca asta e principalul punct din CV-ul sau (pe langa studii) care il recomanda pentru asa ceva. Si nu fac comparatie cu altii. Vorbesc strict despre omul Nazare, nici macar despre pedelistul Nazare.

 37. Olty,
  Nu mi-ai raspuns la intrebare la postul 29. Esti bun, te rog?

 38. @Cercul : djolty@yahoo.com (mail si mess) vorbim acolo dar mai tarziu ca acum sunt la munca. imi cer mii de scuze.

 39. Ok, te astept aici cand poti. si eu sunt la serviciu dar n-am acces la mess.

 40. Olty: De ce spuneti ca Nazare nu are experienta. 2005-2007 Consilier in Ministerul Integrarii Europene va spune ceva?

  Am răspuns mai sus, la 33. Reiau partea relevantă:

  Dacă vrea să îşi facă o carieră politică, perfect, n-am nimic împotrivă, dar ca orice carieră şi cea politică are nişte etape ce nu pot fi arse. Când văd un tânăr care abia a terminat studiile, cu experienţă zero şi fără nicio slujbă la activ, devenind consilierul unui ministru, pe linie politică, am două posibile explicaţii: e un geniu sau e ceva necurat la mijloc. După cum am spus, Nazare nu e un geniu.

 41. Pe mine politica nu ma excita chiar asa de mult. Insa asteptam un raspuns legat de masurile necesare pentru „relansarea sectorului de productie din Romania”, intrebare pe care am pus-o si ieri.

 42. Si de ce credeti ca Nazare nu este un geniu?
  @Cercul, cu scuzele de rigoare, pentru dvs voi publica pe blogul meu ( http://olty.weblog.ro )raspunsul la solicitarea dvs in 2 zile. Nu vreau sa fiu lapidar si sa discutam aici offtopic.

 43. Pingback: Făt-Frumos e un personaj de basm « La colţu’ străzii

 44. Pingback: Guvernul Făt-Frumos | La colţu' străzii

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.