La colțu' străzii

De ce urâm departamentul financiar? (apud Dragoş Mănac)

3 comentarii

Sursa: Dragoş Mănac – De ce urâm departamentul tehnic?

O sa raspund direct, ca sa nu va chinuiti sa cititi articolul pana la sfarsit: Pentru ca nu-l intelegem!

Cunoasteti drama fabricii de biscuiti? Niciodata nu va reusi sa angajeze un profesionist ca sa fie director financiar, director la departamentul financiar compus din 2 oameni. Versiunea extinsa a dramei: nu e vorba doar despre fabrica de biscuiti. Cu cateva exceptii notabile, nicio companie mica sau medie nu poate atrage economişti profesionisti. Nu e vorba de bani si nici de HR nefunctional. Explicatia e simpla: un economit profesionist nu vine sa lucreze intr-o fabrica de biscuiti. […]

Cunoasteti drama departamentului IT? Niciodata nu vor reusi sa aiba o relatie buna cu fetele de la financiar, pentru ca aparent contabilii sunt batuti in cap, rigizi si incapabili sa rezolve problemele departamentului IT. Nu am intalnit pana acum o firma in care sa nu existe o astfel de ura interdepartamentala mocnita.

Deci financiarul nu va functiona niciodata bine intr-o firma mica? Ba da, va functiona. Doar ca, pentru a avea un departament financiar eficient, managementul trebuie sa-i inteleaga rolul, structura si oamenii.

Rolul – aparent evident, este acela de a oferi suportul necesar pentru desfasurarea activitatii care produce bani. E important ca cei de la financiar sa inteleaga ca au un rol de suport si ca firma functioneaza pentru a produce bani, nu de dragul tehnologiei.

[…]

Bla-bla, bla-bla, vă las să citiţi restul articolului la sursă. Acolo e despre IT-işti, eu am pus finanţişti. Precizez că nu-s nici una, nici alta. Puteţi să puneţi în text orice alt departament suport şi să preluaţi înşiruirea de platitudini pe care le-a descoperit domnul IT-ist preluat mai sus. Desigur, vina este exclusiv a managementului, angajaţii n-au nici urmă de responsabilitate. Îmi cer scuze că am scris fără diacritice şi am început fraza cu „deci”, aşa era la sursă.

Pe final, autorul vrea să-şi facă reclamă la serviciile proprii, aici se termină preluarea, că eu nu ofer servicii de contabilitate. Dacă vreţi musai, pot să vă recomand o prietenă, garantez pentru ea.

Inutilitatea practică a articolului citat este depăşită doar de inutilitatea acestui articol. L-am găsit pe Hotnews, am pierdut câteva minute să-l citesc, mi-am adus aminte de Breb, preluarea lui după Bichir şi superficialitatea generalizărilor pripite, aşa că am mai investit câtev minute să scriu şi eu ceva. Să-mi spuneţi cât timp aţi pierdut citind ambele articole.

3 gânduri despre „De ce urâm departamentul financiar? (apud Dragoş Mănac)

  1. Intr-adevar, autorul incepe cu cateva generalizari valabile pentru multe alte branse ce ofera servicii suport (contabil, juridic, financiar, etc.) dar imediat dupa aceasta introducere de 4 paragrafe (care sunt si cele citate de tine), in restul de 75% continua specific, cu probleme strict legate de departamentul IT.
    Oricand se poate extrapola, se pot face analogii dar totusi, unele activitati sunt clar particulare „celor de la tehnic”. 🙂 cum ar fi sistemul de ticketing, helpdeskul, specificul „urgentelor” din acest domeniu, etc.

    Desigur, nu eu trebuie sa comentez aici fiindca sunt subiectiv, avand in vedere ca il cunosc personal pe Dragos si am o parere buna despre om. Cat despre reclama, eu l-as recomanda. 😛

  2. Strict legat de IT acolo sunt doar denumirile. Orice departament suport e organizat exact după aceleaşi principii, regulile de legătură cu celelalte departamente sunt cam aceleaşi, ba cel mai des se potriveşte foarte bine şi externalizarea. E scris ca din carte, cumplit de banal.

    Până şi misoginismul e cumplit de banal – băieţii de la IT.

  3. Ovidiu, bloggeri de meserie trebuie sa aiba ce sa dea la citit vizitatorilor – n-ai „content”, n-ai trafic. Teme simple de genul acesta, banalitati care s-ar putea aplica mult mai multor subiecte, domenii, sunt ca rubrica meteo: nu e jurnal de stiri fara ea. Eu unul am avut de a face cu ticniti de IT-sti, contabili, project manageri de cand ma stiu si pot sa spun ca nu e dracu’ asa de negru cum il arata baiatul asta. Am avut si multe experiente foarte bune, asa ca pe undeva parerea mea e ca nu e nici mai bine nici mai rau ca in alte domenii. Evident, am maturitatea sa nu emit aforisme in vreuna dintre extreme in legatura cu niciuna dintre categorii. Si nici sa ma ascund abscons in spatele conceptului de „organizare eficienta” – ca panaceu pentru toate neajunsurile. Dar stii cum e: la sfaturi ne pricepem cel mai bine…

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.