La colțu' străzii

Când se vor termina luptele din PSD?

Un comentariu

Marian Oprişan şi-a părăsit câteva zile importantele treburi de preşedinte al CJ Vrancea pentru a asista în Parlament la votarea bugetului, spre nemulţumirea liberalilor, după cum ne spune Realitatea. De la alegeri încoace, oameni ca Oprişan sau Mazăre (ca să dau exemplele cele mai exotice) au început să bată drumul Capitalei în ceea ce pare a fi continua luptă pentru putere din interiorul partidului. E ceva nou pentru că în trecut şi în situaţii similare mult mai rar baronii se urcau în maşinile lor puternice pentru a veni personal la centru. Pe vremuri, ştiau exact cui să dea telefon pentru a fi reprezentaţi la preţul corect. S-au dus însă vremurile când Sechelariu, spre exemplu, îşi permitea să stea liniştit la moşia-i băcăuană pentru că ştia că Hrebenciuc va trage mulţumitor sforile. Astăzi, Oprişan asistă uimit cum Mitrea este marginalizat de pe o zi pe alta şi nici măcar nu înţelege exact cine o face, aşa că lasă totul la o parte şi vine personal să vorbească de buget.

Disoluţia autorităţii în PSD a început din momentul în care Năstase a pierdut alegerile, iar Iliescu a făcut jumătate de pas înapoi. Până atunci, era destul de limpede pentru toţi că în stilul bolşevic cu care ne obişnuise cel de-al doilea îi va preda puterea primului. De îndată ce cei doi au dat semne de slăbiciune, tot în stil bolşevic, eşalonul doi a început lupta pentru putere şi de atunci se tot luptă. Criza se prelungeşte şi nu se întrevede un final apropiat, mai ales pentru că partidul nu reuşeşte să înlăture trei obstacole importante: Iliescu, Geoană şi absenţa unui lider autentic.

Nu a folosit la nimic partidului că Iliescu nu se hotărăşte să renunţe la rolul său central în partid. Ba se retrage, ba candidează. Ba rămâne pe un post onorific, ba cere atribuţii executive. Ba e neutru, ba se amestecă vehement în disputele interne. Nu cred că Iliescu mai este o variantă viabilă la şefia partidului – e prea bătrân, prea compromis, prea enervant – dar e puţin probabil ca partidul să-şi găsească un lider atât timp cât nu scapă cumva de influenţa fondatorului.

Geoană este a doua problemă a PSD. Ca om politic, în România, actualul preşedinte al Senatului şi-a atins limitele, în alegeri şi în interiorul partidului. A învăţat conştiincios regulile vorbitului în public,  dar pur şi simplu nu are abilităţile necesare pentru a câştiga o cursă ce se decide prin vot popular. La Dăbuleni a fost altă poveste, acolo l-a făcut Senator maşinăria bine unsă a partidului şi mai ales un blat electoral. Nu se va întâmpla acelaşi lucru la prezidenţiale, unde miza e alta. În interior, Geoană a avut suficient timp ca să devină un lider şi a eşuat. Preşedintele PSD este o souţie de compromis, cineva suficient de slab ca să nu ameninţe cu adevărat niciun grup de interese, dar perpetuarea compromisului nu poate decât să dăuneze partidului. Geoană ajută partidul să nu se destrame pentru că nu e o ameninţare, dar îl împiedică să se dezvolte pentru că e slab.

În fine, al treilea obstacol pentru PSD, probabil cel mai dificil, e absenţa unui lider. Nu intru într-o discuţie principială despre democraţia internă (absentă în toate partidele româneşti), pentru că lucrăm cu materialul clientului, adică cetăţenii români. Pentru a avea succes în această ţară, acum, un partid are nevoie de un lider puternic care să îl reprezinte. Deocamdată social-democraţii nu dau semne că au pregătit omul potrivit pentru acest rol. E posibil ca găsirea unui lider să însemne şi o rupere a unor aripi nemulţumite, dar pe termen mediu şi lung partidul ar ieşi câştigat. Anul 2009 e un moment bun pentru o schimbare de leadership. Sunt alegeri prezidenţiale şi o figură nouă poate fi lansată pe piaţă. Are şanse mici să câştige în faţa lui Băsescu, dar cum de la PNL se anunţă un candidat compromis din grupul Tăriceanu/Orban/Antonescu, un social-democrat sprijinit intens de partid are şanse bune să facă o figură bună. Urmează apoi patru ani în care partidul are acces la resurse prin guvernare şi se poate reorganiza în jurul liderului. Va reuşi oare PSD să găsească omul care să scoată partidul din criză?

Un gând despre „Când se vor termina luptele din PSD?

  1. Nu va gasi liderul decat daca Vanghelie va fi de acord.

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.