La colțu' străzii

Cum ratează PNL încă o ocazie

3 comentarii

E limpede că PDL şi PSD sunt ocupate cu împărţirea ciolanului şi păruirea internă, adică guvernarea, cum s-ar zice. UDMR încearcă să se reinventeze pe un discurs mai radical, PC ascultă telefoanele sau ce fac securiştii de obicei, alte partide sunt ca şi dispărute, doar PNL nu face mai nimic. Cu ocazia asta se descurcă foarte bine să rateze încă o ocazie să se repoziţioneze.

În ultimii doi ani, pe fondul conflictelor cu Băsescu şi al deciziilor prea puţin inteligente ale Guvernului, PNL şi-a îndepărtat o parte din publicul său tradiţional, acei oameni mai dinamici, mai educaţi, mai tineri, mai energici, în general cu resurse (materiale, relaţionale, umane) mai multe. A atras în schimb alţi simpatizanţi cu ajutorul unor politici sociale generoase (şi foarte neliberale). E drept că cei atraşi sunt mai mulţi decât cei pierduţi, dar cu siguranţă sunt mai instabili şi mai uşor de pierdut odată ce partidul a pierdut accesul la resurse. Iar cei pierduţi sunt mult mai simpatici.

Între timp, PNL a ajuns în opoziţie, în bună măsură datorită lăcomiei şi inabiliăţii de a negocia cu oricare dintre celelalte două partide mari. Liderii PNL şi simpatizanţii înfocaţi au prezentat situaţia ca pe o decizie care ţine de respectara principiilor şi menţinerea verticalităţii. Dincolo de umorul inerent al unor astfel de declaraţii venite exact din partea celor ce au ignorat anterior principiile în cauză, dacă tot au făcut-o, ar putea măcar să profite de contextul favorabil pentru a-şi recâştiga adepţii. În loc de asta, liberalii nu fac nimic. Stau şi aşteaptă să le umfle pânzele criza, fără să-şi facă un plan de rezervă pentru cazul că se va termina şi criza fix înainte de alegeri, la timp să salveze adversarii politici.

Sunt câteva oportunităţi foarte bune pentru liberali să acţioneze: opoziţia, Consituţia, alegerile pentru Parlamentul European şi alegerile pentru Preşedinte. Să le luăm pe rând.

Opoziţie inteligentă. Se vede tot mai limpede că Guvernul Boc e cam depăşit de evenimente. Am tot aşteptat să facă ceva, în zadar. N-a reuşit nici măcar primul pas pentru deblocarea economiei, adică adoptarea bugetului de stat. De unde să cerem mai mult? Pentru liberali, este o oportunitate excelentă să se facă auziţi. Guvernul face atâtea greşeli că au de unde alege. Doar că ar mai trebui şi să facă opoziţie inteligent, să vină cu obiecţii punctuale şi concrete, să arate exact care sunt erorile adversarului şi să propună soluţii. Nu e un discurs pentru marele public, ci pentru cel informat, pentru acei oameni pe care ar trebui să îi reprezinte PNL. În loc de asta, liberalii se angrenează într-o dispută pur politicianistă, cu multe vorbe mari şi nimic concret.

Spre exemplu, bugetul şi măsurile anti-criză. Chiar şi pentru un ne-specialist sunt acolo destule gogomănii. Trebuie să fie pe undeva prin PNL nişte oameni credibili care se pricep la economie şi să ne spună ce nu e în regulă, cu date şi cifre, cu propuneri alternative. În loc de asta, îi vedem pe aceiaşi Tăriceanu, Antonescu, Orban, sau chiar şi infinit incompetentul Vosganian spunând platitudini populiste. Întâmplător, la capitolul populism Băsescu bate oricând pe oricine (culmea, discursul lui Băsescu e mult mai la obiect inclusiv pe temele astea). Exemplele pot continua, educaţie, sănătate, administraţie, politică externă, plaja de oportunităţi pentru Opoziţie inteligentă e nesfârşită.

Reforma Constituţiei. Ce prilej mai bun pentru afirmarea unor principii fundamentale decât reforma Constituţiei? PNL are şansa să se poziţioneze ferm pe poziţii liberale, în contrast cu celelalte partide, cu privire la fundamentele societăţii. Ciudat, o refuză. Principala contribuţie a liberalilor la dezbaterea constituţională se rezumă la observaţie că nu ar fi nevoie de ea. Adică merge şi aşa, cu Constituţia iorgovană, un text destul de evident depăşit. PNL nu are nicio poziţie a partidului, nu a abordat subiectul în forurile interne, nu are nimic de spus, iar atunci când din întâmplare se nimereşte câte un liberal pe la o dezbatere nu ştiu cum naiba se face că spune tâmpenii pentru care este taxat.

Alegerile pentru Parlamentul European. Veţi spune că PE este un subiect marginal pentru marele public. Aşa este. Însă pentru acel public pierdut de PNL, alegerile europene se asociază cu numeroase teme de interes. PNL are câţiva dintre cei mai activi europarlamentari români, în primul rând Renate Weber şi Adina Vălean, cele care şi-au găsit rapid locul în legislativul european, au o imagine excelentă şi sunt capabile să creeze subiecte pentru liberali. Suntem cu trei luni şi ceva înainte de alegeri şi PNL nu are nicio strategie pentru perioada electorală. Nici măcar nu are desemnaţi candidaţii, lucru pe care se zvoneşte că îl va face la Congresul de la finalul lui martie. E chiar posibil să vedem fosile care au pierdut alegerile, gen Nicolai, căţărându-se pe lista partidului, ca să nu rămână fără coledgi. Alegerile pentru PE ar putea fi un prilej excelent pentru liberali să confişte pur şi simplu nişte teme importante pentru publicul activ şi să scoată un scor care să arate că încă mai contează. Pentru asta însă trebuie muncă şi pregătire, dar deocamdată partidul nu face nimic.

Alegerile prezidenţiale. Nu mă aştept ca PNL să găsească un candidat capabil să câştige alegerile. Nici chiar dacă un dezastru economic îi va surpa lui Băsescu poziţia şi acesta va pierde (nu prea cred în asta), e foarte puţin probabil ca învingătorul să fie un liberal. În schimb, cu un candidat bine ales PNL se poate poziţiona distinct pe scena politică, poate uni exact publicul de care tot vorbesc de la începutul articolului. Un candidat altfel, nou, fără pete, fără compromisuri, în niciun caz demagogul de care vorbeam acum câteva zile. E posibil să fie un candidat fără notorietate la acest moment (de unde să iei unul şi cunoscut şi nepătat?) şi atunci el trebuie pregătit, măcar de la congres, deşi e deja târziu. Doar că dinspre liberali nu vin semne bune. Potenţialii candidaţi la şefia partidului şi implicit la preşedinţie sunt aceiaşi Tăriceanu, Antonescu, Orban, compromişi, fără carisma, cu idei fixe şi frustrări multe. Ba la un moment dat se mai auzeau şi voci care nu respingeau sprijinirea, împreună cu PSD (!) a lui Sorin Oprescu (!!).

Cele două runde de alegeri sunt şi un prilej excelent de a schimba garda. Cum poate să fie PNL credibil dacă în numele lui pe la televizor vorbesc veşnicii Ghişe şi Haşotti, aceşti Funar şi Bolcaş ai liberalilor, când în poziţia de purtător de cuvânt este adus acelaşi Olteanu, un Hrebenciuc mai tânăr, când candidaţii în alegeri se anunţă a fi cei menţionaţi mai sus?

Aştept şi mă întreb când se va trezi PNL, mai exact liberalii ce au mai rămas în partid, să încerce să construiască ceva la dreapta politicii româneşti, scuturând balastul adunat şi profitând de oportunităţile existente.

3 gânduri despre „Cum ratează PNL încă o ocazie

  1. Excelent punctat! este exact opinia mea despre PNL si despre toate numele enumerate de tine acolo drept balast. Mi-a placut duetul de pe televizor descris ca „acei Funar&Bolcas ai liberalilor” :))

    Eu sunt un dezamagit liberal. Daca ar disparea Tariceanu, Orban, Olteanu, Antonescu, Norica si restul, PNL chiar ar putea „vinde” speranta. Asa par doar niste obositi uzati, din pacate. Nici macar nu sunt „parsivi” cat sa inteleaga ce bine le-ar face schimbarea cadrelor, macar de fatada.

  2. Pingback: Preda candidează. PDL - prima mutare la alegerile pentru PE « La colţu’ străzii

  3. Pingback: Băsescu bântuie Congresul PNL « La colţu’ străzii

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.