La colțu' străzii

Ce nu am auzit în discuţiile despre sistemul medical

Scrie un comentariu

De câteva zile mass-media au un nou vechi subiect de disecat: sistemul de sănătate. Câteva cazuri succesive terminate cum nu se poate mai prost, cu oameni murind în spitale, au declanşat o nouă isterie naţională pe posturile de televiziune şi parţial în presa scrisă. Subiectul are un potenţia emoţional foarte mare şi televiziunile au marşat exact pe emoţii, într-un stil tabloid cu care ne-au obişnuit deja. Acest lucru a pus o presiune mare pe autorităţi „să facă ceva” şi i-am văzut pe ministrul Bazac sau sub-secretarul de stat Arafat implicaţi în operaţiuni de micro-management al sistemului în care nu-şi a locul (de când se ocupă un demnitar de anchete şi evaluarea unor medici, şefi de secţie sau chiar directori de spitale? Există proceduri, organisme şi ierarhie pentru asta). Răspunsul corpului medical a mers rapid în aceeaşi zonă a emoţiilor, amestecând fapte cu trăiri într-un amalgam greu de descifrat, scoţând la atac personaje precum sinistrul Astărăstoaie.

Ca de obicei, nimic productiv nu iese de aici. Participanţii la pseudo-dezbatere se distanţează pe poziţii antagoniste şi subiectele importante nici măcar nu mai sunt aduse în discuţie. Sunt câteva lucruri despre care aş fi vrut să aud mai multe: transparenţa finanţării în sănătate, controlul calităţii serviciilor medicale, etica corpului de medici, politicile de resurse umane. Să le luăm pe rând.

1. Transparenţa finanţării în sistemul medical. Ca în mai toate domeniile, şi în sănătate bugetele au crescut considerabil în ultimii ani, pe fondul creşterii economice. Acest lucru se vede în spitale renovate, achiziţii de echipamente, programe naţionale diverse. Nu avem însă niciun fel de imagine a eficienţei cheltuirii banilor. Din când în când auzim de echipamente care zac în depozite, despre renovări la preţuri fabuloase, despre liste de medicamente compensate alcătuite după criterii neortodoxe (iar industria farmaceutică e raiul corupţiei oriunde în lume). Banii sunt distribuiţi după criterii neclare, aparent aleatoriu, dar inechitabil, cu spitale care nu primesc nimic. Situaţia se perpetuează la nivel micro, unde bugetul fiecărui spital e o nebuloasă. Nici vorbă de transparenţă. Rezultatul e cel care se vede.

2. Controlul calităţii serviciilor medicale. Medicii de familie şi spitalele prestează, Casele de Asigurări plătesc (plus contribuţiile formale sau informale ale pacienţilor, dar asta e altă discuţie). Dar când şi cum controlează Casele că acele servicii sunt conforme cu nota de plată?

3. Etica corpului de medici. Pe alt palier, când medicul e acuzat că greşeşte, el este verificat, teoretic, de Colegiul Medicilor. Ha-ha, bună gluma. CMR s-a comportat până acum ca un excelent preş sub care se ascunde praful. Se poate face o paralelă cu justiţia: aşa cum nu avem decât vreo 2-3 corupţi, avem şi doar vreo 2-3 cazuri de malpraxis. Evident, toată lumea ştie, nimeni nu spune nimic. La fel cum toată lumea ştie că la Facultatea de Medicină orice examen are un preţ, că un loc într-un spital de stat se plăteşte cu bani grei, că plagiatul este la ordinea zilei, că… în general că urmele de etică în corpul de medici sunt tot mai firave.

4. Politica de resurse umane în medicină. Hm, care politică? Avem aşa ceva? Mai degrabă facem lucrurile din interţie şi după ureche. Plata e mizerabilă, relativ la anii de muncă (6 facultate plus minim 3 rezidenţiat), la volumul de muncă şi la responsabilitate. Deşi avem criză de medici, după standarde europene, mai mult de jumătate dintre absolvenţii de medicină nu au şansa unui loc la rezidenţiat (pentru că absolvenţi sunt 5.000, iar locuri doar 2.000), adică li se blochează accesul în sistem. Cum spuneam mai sus, deşi toată lumea ştie cum se fac promovările, nu există nici măcar declarativ intenţia de a introduce criterii de competenţă în locul mitei şi pilelor. În fine, programele care să stimuleze medicii să profeseze în România şi mai ales în zonele cu deficit de personal sunt ca şi inexistente.

Da, aş fi vrut să aud mai multe despre aceste lucruri. Nu a fost cazul, din nou.

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.