La colțu' străzii

Despre Justiţie (a propos de decizia Curţii de la Haga)

4 comentarii

Poate sunt doar un naiv, cine ştie. Eu cred, încă, în Justiţie, mai exact în ideea că în anumite contexte sunt oameni care aleg corect şi că civilizaţia omului are resursele de a promova exact aceşti oameni. Mai puţin alambicat spus, cred că decizia Curţii Internaţionale de Justiţie privind diferendul între România şi Ucraina este pur şi simplu una corectă.

România a avut un caz solid, bine prezentat. Nu cred că avocatul Aurescu e un erou, aşa cum am mai văzut prin unele locuri scris. El a condus o echipă şi nici măcar nu a avut un caz aşa de greu. Nu trebuie să fii mare expert în drept ca să vezi că pretenţiile Ucrainei de a face locuibilă Insula Şerpilor au fost doar un scenariu ridicol. Nu cred nici teoriile conspiraţioniste care spun că decizia a fost luată de interesele din industria petrolului (îl dau exemplu pe joness, că e de-al nostru, dar nu e singurul care sugerează asta).

Cei 15 Judecători ai Curţii au analizat şi au decis corect, în spiritul reglementărilor internaţionale, ascultând de propria conştiinţă. O explicaţie frumoasă, simplă, despre Justiţie. Un fel de Justiţie pe care, poate, îl vom învăţa într-o zi.

Până atunci, vorba lui Mihnea, să lăsăm Insula Şerpilor şi să ne întoarcem la şerpăria noastră.

4 gânduri despre „Despre Justiţie (a propos de decizia Curţii de la Haga)

 1. Ovidiu, nu sunt de acord cu glorificarea gălăgioasă a avocatului Aurescu – noul erou naţional numai bun de vândut ziare şi făcut rating. Ar trebui să nu fie o sărbătoare naţională, ci un caz normal de functionar roman de top care isi face treaba foarte bine. Andrei Pleşu l-a prezentat decent, de mai bine de acum o jumătate de an, în Adevărul: http://www.adevarul.ro/articole/mici-viclenii-diplomatice.html

  Însă nu sunt de acord nici cu ducerea cazului spre derizoriu, a fost totuşi un proces la Haga, întins pe 4 ani. Nu mă pricep cât de greu a fost cazul, tehnic vorbind, dar măcar datorită presiunii pe aceasta echipă, a fost un efort absolut remarcabil.

  O astfel de ştire face aerul respirabil, în vremurile astea când şerpăria din justiţia doljeană se dezvăluie în tot grotescul ei. Lumea se agaţă de modele ca avocatul Aurescu sau ca poliţiştii ăia care au capturat tona de droguri, fiindcă are nevoie de astfel de poveşti pentru a putea spera. Ştirile de la ora 5:00 trebuie să găsească repede un pompier salvator, speranţa se vinde bine zilele astea.

 2. De curiozitate, care este explicatia oficiala pentru mica modificare operata de Curte asupra liniei cerute de Romania?

  Eu o stiu pe cea conspirationista, dar aceea e falsa, evident. Ce spune Justitia? 🙂

  Oricum, Romania merita toate laudele pentru modul in care a gestionat acest caz, si aici nu este vorba doar despre avocati, dar si despre rabdare, diplomatie, realism, continuitate si valorificarea inteligenta a momentelor favorabile.

  Insa speranta ca cineva, fie el din vest sau din est, o sa faca un cadou ce poate fi de 30 miliarde Euro (sau 0, e adevarat) unui stat de talia Romaniei sau Ucrainei din prezent, in numele unei Justitii idealizate, este intr-adevar o naivitate. 😉

 3. Nici nu vreau să încerc să te contrazic pe tema conspiraţiei, ştiu că tu ŞTII 😉

  Doar de dragul de a te vedea cum creezi explicaţii, te întreb cum se face că, aşa cum zice Hotnews, exploatarea e dată altora decât cei de care zici tu?

  • Aceea este alta bucatica, puteai observa cu usurinta daca citeai articolul linkuit la postul de pe blogul meu.

   Oricum, nu vreau sa mai dezvolt subiectul. Asa este, CIJ a facut dreptate, si ca urmare Romania a primit asseturi cu o valoare potentiala de vreo 30 mld euro ca sa faca ce vrea cu ele, eventual un carnat mai mare decat cel al lui Oprescu. Sa ne bucuram!

   Probabil ca pana la sfarsitul lui 2010 o sa stim exact cum a fost parcelat tot perimetrul, dar pana atunci deja subiectul o sa fie fumat si acceptat cu resemnare. Da’ tot o sa iti dau link-back la postul de ieri, asa ca sa te zgandar. 😛

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.