La colțu' străzii

Sarmisegetuza – un proiect naţional de turism

7 comentarii

Poveştile de vacanţă cu care tocmai ne-a delectat Cercul mi-au readus în minte întrebarea la ce bun un minister al turismului. Mărturisesc că sunt de părere că e prea mult să avem un minister numai pentru turism, dar şi că Elena Udrea nu a demonstrat încă acele calităţi politice care să o recomande pentru funcţia de ministru (loialitatea faţă de şeful statului nu e de ajuns). Pe de altă parte, plec de la premizele că cel puţin până la proba contrarie Udrea e bine intenţionată şi  că dacă tot ne-am procopsit cu un Minister al Turismului, atunci să facem ceva bun cu el. Iar acum că Elena Udrea promite să îşi reia activitatea pe blog, fac şi eu o sugestie pentru doamna ministru.

Ideea de la care plec este că Ministerul Turismului ar trebui să coordoneze proiecte naţionale de turism, cu accentul pe cuvântul proiect. Inspirat de conversaţiile cu soţia mea (absolventă de istorie), exemplific cu o idee de proiect Sarmisegetuza.

Plec de la premiza că Sarmisegeuza e un loc cu un potenţial turistic uriaş, atât intern cât şi extern. Pentru români este locul unde se nasc cele mai importante mituri naţionale, mituri ce ne sunt povestite pe toate canalele toată viaţa (familie, şcoală, media). Şi la noi este un obicei să faci tururi prin ţară, o tradiţie care s-a perpetuat. Pentru străini, mai ales pentru europeni, poveştile istorice au rezonanţă şi pot fi lesne vândute. Apoi, locul încă mai păstrează destule vestigii ce pot fi folosite cu succes, dacă sunt puse în evidenţă corespunzător. În fine, locurile sunt foarte frumoase şi atractive, ceea ce deschide calea pentru servicii turistice suplimentare. Nu în ultimul rând, locul e poziţionat aproape de centrul ţării, adică poate fi inclus lesne în circuite sau itinerarii personale.

Din păcate, locul e în paragină. Nişte prieteni au mers chiar acum câteva săptămâni şi mi-au spus că în afară de a vizita de unul singur vestigiile nu poţi să faci nimic acolo. Am aflat şi că în interiorul cetăţii ţăranii din zonă îşi duc animalele la păscut sau chiar au plantat nestingheriţi grâu. Accesul la faţa locului s-a îmbunătăţit în ultimii ani, dar sunt în continuare multe probleme cu drumurile. Să adăugăm şi că zona este destul de săracă şi orice proiect de dezvoltare este binevenit.

Fructificarea potenţialului turistic nu va veni (sau va veni foarte greu) pe căi private, din motive evidente: investiţie iniţială mare şi recuperabilă pe termen foarte lung nu atrage investitori privaţi. În schimb, autorităţile publice au nu doar interesul, ci chiar datoria să asigure dezvoltarea zonei.

Sunt trei elemente importante ale unui proiect Sarmisegetuza:

 • refacerea şi valorificarea vestigiilor. Asta înseamnă transformarea întregii zone într-un muzeu în aer liber plus câteva pavilioane acoperite. Evident, e vorba de un muzeu modern şi bine pus la punct. Sunt convins că există în România pricepere şi entuziasm pentru a pune la punct un astfel de muzeu, trebuie sprijin financiar şi logistic şi poate participa şi Ministerul Culturii (să nu uit să las un mesaj şi la Toader Paleologu)
 • îmbunătăţirea infrastructurii. Trebuie drumuri de acces din mai multe direcţii, asigurarea utilităţilor (electricitate, apă, canal, gaze), atât pentru muzeu, cât şi pentru alte unităţi de servicii (vezi punctele următoare). Este un moment bun pentru a face astfel de investiţii, pentru că fondurile europene aşteaptă doar proiecte. Implicarea autorităţilor locale este obligatorie şi necesară
 • deschiderea primelor unităţi de servicii: un magazin, un restaurant, un motel. Acestea ar trebui asociate muzeului, veniturile lor să sprijine activităţile culturale. Cu siguranţă vor veni apoi şi concurenţii particulari.
 • sprijinirea investitorilor ce vor să dezvolte turismul în zonă: pensiuni, restaurante, mici magazine, diverse tipuri de distracţii pentru turişti. Din nou, fondurile europene sunt importante, pentru că vorbim de IMM-uri. Guvernul poate gândi scheme de co-finanţare sau asigurarea accesului rapid la finanţări (sunt convins că economiştii pot găsi soluţii)
 • promovarea locului. Nici nu e greu, cea mai bună promovarea este realizarea proiectului, ar fi o noutate în România

Cum vi se pare?

7 gânduri despre „Sarmisegetuza – un proiect naţional de turism

 1. Fătă îndoială că ar fi un proiect extrem de util. Aş atrage însă atenţia că nu de locuri de vizitat duce lipsă România, ci de infrastructura care să faciliteze accesul în condiţii decente la locurile cu pricina. În lipsa unor astfel de facilităţi vom avea în continuare aproape exclusiv „turism de specialitate” din partea unor oameni, frumosi fără îndoială, dar care cheltuie puţini bani.

 2. Eu cred că ducem lipsă şi de locuri de vizitat, în sensul de locuri pregătite pentru a primi turişti şi a le lua banii. Pun accent pe a le lua banii, pentru că trebuie să gândim mai comercial.

  Turismul istoric poate fi exploatat mai bine: vine turistul, îi iei bani pe bilet, îi dai în schimb nişte informaţii bine gândite şi accesibile cum că vede nişte lucruri vechi de 2000 de ani (cazul Sarmisegetuza), servicii adiţionale (ghizi, suveniruri, broşuri etc.), te asiguri că are măcar jumătate de zi de pierdut cu vizitat/citit/întrebat/făcut poze. Apoi îi pui în drum un restaurant, alte servicii de amuzament, poate chiar o pensiune. Îi indici unde să se mai ducă de acolo. Uite aşa pleacă fericit că a fost o vacanţă bine făcută.

 3. Eu cred ca solutie e la mijloc. As prefera sa nu fie infrastructura, astfel incat doar cei cu adevarat interesati sa ajunga acolo si sa nu se strice zona, ca multe altele. Si prefer sa existe niste istorici cumsecade, care sa faca din vizitarea acelor locuri ceva foarte placut si interesant.

  PS. Felicitari pentru blog!

 4. dau un exemplu unde s-a facut ceva
  Pestera Ursilor
  acolo s-a investiti in restaurarea galeriilor, s-au modernizat spatiile de intrare, accesul in pestera, totul pare occidental, in zona sunt pensiuni, retaurante, gasesti la tot pasul suveniruri si materiale de prezentare restaurante, de cum intri in Chiscau simti importanta locului

  problema e ca pana ajungi acolo te pierzi pe drum, nu sunt indicatoare , doar unul mic in Beius dupa care fiecare se descurca cum poate
  daca nu esti atent unde se ramifica spre Chiscau ajungi la Arieseni

 5. Buna ziua,
  Numele meu este Ilinca Diana si sunt studenta in ultimul an la Facultatea de Arhitectura Ion Mincu Bucuresti.
  Am intalnit acest blog deoarece cautam informatii pentru proiectul meu de diploma, Parc Arheologic Sarmizegetusa.
  Eu voi face acest proiect pentru facultate, prin urmare fara vreo pretentie financiara, iar proiectul va putea fi utilizat pentru obtinerea unor fonduri europene.
  Daca stiti pe cineva care ar putea fi interesat sa se ocupe de un astfel de proiect, va rog sa imi trimiteti un mail.
  Mi-au fost foarte de folos comentariile dvs despre necesitatea unor spatii aditionale unui muzeu arheologic, va multumesc!

 6. Ilinca
  a fost o diploma la Mincu in sesiunea 2009 , numita :
  Colonia Dacica Sarmizegetusa II. Propuneri de amenajare a parcului arheologic
  Proiectul de extindere şi reabilitare a muzeului. Traseul de vizitare a parcului arheologic, Centrul pentru vizitatori . – adica in urma cu cateva luni fata de data postarii tale. Proiectul a fost, cred , plimbat si prin tara intr-o conferinta in zonele acelea . Cu siguranta o vei gasii la arhiva.

 7. E mai bine ca drumul spre Sarmisegetusa Regia sa ramana cat mai greu accesibil. Acest loc ar fi pacat sa fie pangarit de manelisti.

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.