La colțu' străzii

Despre formularea politicilor publice

Scrie un comentariu

Curtea Constituţională a respins astăzi ordonanţa care interzicea cumularea pensiei cu salariul de la stat. În scurta motivaţie prezentă pe site, Curtea face trimitere la articolul 115 din Constituţie, adică cel care se referă la delegarea funcţiei legislative către Guvern (emiterea de ordonanţe). Cu alte cuvinte, Curtea nu a respins fondul ordonanţei, ci a considerat că este un domeniu în care nu se poate reglementa prin ordonanţe, de unde şi reacţia lui Boc, care a anunţat că va propune o lege.

Pe de o parte acest lucru ne duce la discuţia despre rolul Parlamentului şi „uzurparea” puterii legislative de către cea executivă, lucruri prinse în programul de reformă constituţională al Preşedintelui, aşa cum bine observă şi Doc. Că Guvernul a devenit principalul iniţiator de legi este o problemă importantă care ţine inclusiv de funcţionarea Parlamentului.

Pe de altă parte, şi aici voiam să ajung, Guvernul însuşi, ca organizaţie, are mari probleme cu procesul intern de proiectare a politicilor publice. Ordonanţa în cauză a fost făcută în pripă şi fără să se ţină cont de efectele colaterale. Dincolo de neconstituţionalitatea formei, fondul e problematic, de vreme ce e nevoie de numeroase excepţii de la regulă. Se pot găsi numeroase alte exemple de iniţiative legislative ale Guvernului găunoase ca formă şi fond, nu neapărat pentru că ideile sunt proaste, ci pentru că nu sunt corect analizate şi nici măcar corect scrise. Cu alte cuvinte, avem legi proaste nu atât din reaua-voinţî cât din incompetenţa sau chiar prostia iniţiatorului sau legiuitorului.

Problema nu e nouă şi, culema, are chiar o soluţie apărută în interiorul aparatului guvernamental, dar ignorată cu seninătate de ministere. În 2005, Guvernul Tăriceanu I a adoptat o hotărâre de guvern (HG 775/2005) care reglementa procesul de adoptare al politicilor publice în interiorul guvernului. La scurt timp, HG a fost completată cu proceduri şi chiar un manual de elaborare al politicilor publice (toate sunt disponibile în pagina SGG). Acum vine întrebarea: câte ministere credeţi că respectă aceste proceduri? Răspunsul e cel aşteptat: niciunul. Totul se face după ureche, cu rezultatele pe care le vedem.

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.