La colțu' străzii

Raportul Comisiei Stanomir – mici bârfe de la faţa locului

5 comentarii

Am fost de dimineaţă la Cotroceni la lansarea raportului Comisiei Prezidenţiale de Analiză a Regimului Politic şi Constituţional din România, sau Comisia Stanomir (preşedintele Comisiei este Ioan Stanomir). Raportul e aici. Nu voi scrie acum despre conţinutul raportului prea multe, ci doar despre câteva mici bârfe de la faţa locului.

Raportul în sine e destul de neutru, autorii au preferat să dea mai multe soluţii posibile la chestiunile controversare, menţionând că alegerea este una politică şi va fi făcută de Parlament. Cine s-a mulţumit doar cu raportul, poate să se păcălească şi să se arunce la senzaţionalisme ieftine, vezi spre exemplu Şuţu. Regia evenimentului a fost bine pusă la punct. Imediat ce a terminat de vorbit Stanomir, Băsescu a trecut de la teorie constituţională la politică, anunţând ferm că el a făcut deja o opţiune şi enunţând cele 10 principii deja anunţate de mass-media. Despre conţinut, altă dată.

Comisia, deşi ocupându-se evident cu chestiuni legislative şi politice, nu se află în nici în grija departamentului legislativ, nici în cea a departamentului politic, ci e arondată la consilierul pe teme de educaţie, Cristian Preda. Zvonurile de la faţa locului spun că Stanomir s-ar fi certat cu Ştefan Deaconu, consilierul pe legislaţie, pe chesituni de componenţă a Comisiei (bănuiesc că Lăzăroiu – consilierul pe politic – oricum nu se pricepe). Aşa se face că a ajuns Comisia la Preda şi că au plecat din ea toţi cei ce nu erau în cercul de la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti.

Evenimentul, programat pentru 10:30, a început pe la 11 şi ceva. Toată lumea – inclusiv autorii – aştepta cuminte în sala Unirea venirea invitaţilor principali – Băsescu şi Boc. Pe la 10:40, organizatorii au început să se agite şi să schimbe aşezarea prezidiului. Între Băsescu şi Stanomir a apărut un scaun, la fel între Băsescu şi Boc. După încă vreo cinci minute au apărut şi „călăreţii” cu numele lui Geoană şi Anastase în faţa scaunelor celor noi. Ba chiar a apărut şi Anastase şi s-a aşezat pe scaunul ei.

După încă vreun sfert de oră, în timp ce sala murmura nervoasă, consilierii preşedintelui au început dintr-o dată să se mişte prin sală, oprindu-se din loc în loc câteva secunde şi spunând ceva în şoaptă. De grupul în care mă aflam s-a apropiat Avramescu şi a şoptit „discret” ştiţi, îl aşteptăm toţi pe Goeană. Cu alte cuvinte, prostănacul e de vină. Tocmai când oamenii Preşedintelui priveau mulţumiţi efectul zvonurilor, corespondenta Antenei 1 le-a stricat bucuria, transmiţând ştirea suficient de tare încât să audă jumătate de sală: sursele spun că e aşteptat Geoană, dar oamenii Antenei l-au văzut pe Geoană venind de mult, acum e într-o  întâlnire cu Băsescu şi Boc. Ha, ha, ai naibii felicşii, au stricat zvonistica.

Cum ziceam, pe la 11 şi ceva, un domn de la protocol i-a făcut un semn Robertei Anastase şi aceasta a ţâşnit către culise. Săraca, dacă tot au chemat-o acolo, de ce nu au luat-o şi la întâlnire, să o bage în seamă? În fine, tot alaiul de patru cei mai înalţi demnitari au intrat în sală şi a început.

Au vorbit Stanomir şi Băsescu, fiecare fiind introduşi de doamna de la protocol. Probabil că în schema iniţială aici se oprea povestea, dar în noile condiţii Băsescu s-a simţit obligat să-l lase şi pe Geoană să zică ceva, aşa că a preluat moderarea întâlnirii, invitându-i pe ceilalţi trei demnitari să aibă scurte intervenţii. Geoană a sărit imediat să vorbească, cum face el de obicei, dar a fost memorabilă faţa Robertei Anastase când şi-a dat seama că va trebui să spună şi ea ceva. Biata femeie suferea rău din pricina asta. Evident că după ce a terminat Goeană nu a fost în stare să spună nimic coerent. În schimb, Geoană şi Boc s-au descurcat bine, se vede treaba că aveau ceva idei pe marginea subiectului.

Băsescu a luat şi vreo două întrebări din sală. Un tânăr de la Pro Democraţia a vrut să ştie cum stă treaba cu codurile de proceduri juridice. Nu avea legătură cu subiectul, dar Băsescu a prins mingea din zbor şi a insistat pe asumarea cât mai rapidă a răspunderii guvernului pe aceste documente. S-a ridicat şi Puiu Haşoti să zică ceva şi, spre amuzamentul general, singura lui preocupare a fost cât de repede se va termina totul, ca să ştie când se fac alegeri. A fost destul de evident pentru toată lumea că se gândea strict la propriu scaun.

Cam asta a fost. Mai zic doar că zgârcitul ăsta de Preşedinte n-a dat şi el un pahar cu apă, o cafea, ceva. Poate face economie, că e criză.

5 gânduri despre „Raportul Comisiei Stanomir – mici bârfe de la faţa locului

  1. Haha, bune barfe. Saraca Roberta, mai-mai ca mi se face mila de ea.

  2. Voi compara relatarea ta cu altele, inainte de a spune ca e foarte buna. Deocamdata, zic ca e buna :P.

  3. Excelent comentariu. am si eu insa o intrebare: oamenii astia, politicii, chiar se pricep la toate?

  4. Cred ca am o problema sau chiar mai multe, dar m-am apucat sa ma joc si eu: http://calinhera.blogspot.com/.

    Nu stiu daca acest mesaj e tocmai o polemica sau doar o vestire; mi-ar placea sa fie amandoua.

  5. Pingback: Raportul, Constituţia şi Băsescu « La colţu’ străzii

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.